Nu stänger Tyskland sina sista kärnkraftverk
Mitt i den europeiska energikrisen väljer Tyskland att stänga ned sina sista tre kvarvarande kärnkraftverk på lördagen.
De tre reaktorerna var egentligen planerade att stängas ned vid årsskiftet. Men på grund av energikrisen och de höga elpriserna valde man att förlänga livslängden med drygt fyra månader.
Beslutet sågs som en kompromiss inom den socialdemokratiska förbundskanslern Olaf Scholz regeringskoalition, där det liberala partiet FDP ville behålla reaktorerna i drift fram till 2024 medan De gröna – likt sitt svenska systerparti – länge varit stora kärnkraftsmotståndare.
Läs även: Efter elkrisen: Tyskland behåller kärnkraftverk i drift
Lördagen den 15 april är det emellertid slutproducerat för de tyska kärnkraftverken och någon ytterligare förlängning kommer inte att ske.
En tredjedel av Tysklands energiförsörjning produceras nu av kolkraft. Den andelen ökade med åtta procent förra året sedan Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina och gasleveranserna till Tyskland ströps, rapporterar Euronews.
Målet är att fasa ut samtliga av landets kolkraftverk till 2038 och flera av dem redan 2030.
För att nå sina klimatmål behöver landet installera ”fyra till fem vindturbiner varje dag” de närmaste åren för att täcka sina behov, meddelade förbundskansler Olaf Scholz nyligen. Det kan jämföras med 2022 då 551 installerades i landet.
Läs även: Greta: Tyskland borde inte stänga fler kärnkraftverk