Efter elkrisen: Tyskland behåller kärnkraftverk i drift

Kärnkraftsverket i Grohnde och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz. Foto: Joachim Kohler / Steffen Prößdorf (CC BY-SA 4.0)
  • Söndag 13 nov 2022 2022-11-13
E-post 247

TYSKLAND I spåren av den europeiska energikrisen väljer Tyskland att förlänga livslängden för sina tre återstående kärnkraftverk, rapporterar Deutsche Welle. På fredagen röstade landets parlamentet för att fördröja nedstängningen av reaktorerna fram till april 2023.

Kärnkraftverken var egentligen tänkta att stängas ned vid årsskiftet. Men på grund av energibrist till följd av Rysslands invasionskrig mot Ukraina och uteblivna ryska gasleveranser beordrade Tysklands förbundskansler Olaf Scholz i oktober att förlänga livslängden för reaktorerna.

Samtidigt som parlamentet röstade igenom en driftsförlängning gjorde man också klart att någon ytterligare förlängning inte kommer att ske efter den 15 april, vilket är det nya datumet då kärnkraftverken kommer att stängas.

Kärnkraftsfrågan har varit något av en hetpotatis inom Olaf Scholz regeringskoalition som består av Scholz socialdemokratiska parti, De gröna (den tyska versionen av Miljöpartiet) samt det liberala partiet FDP.

FDP har tryckt på för att behålla reaktorerna i drift fram till 2024, medan De gröna länge har varit en stor kärnkraftsmotståndare.

Beslutet att förlänga livslängden för kärnkraftverken fram till april 2023 ses som en kompromiss inom regeringskoalitionen.

Läs även: Greta: Tyskland borde inte stänga fler kärnkraftverk

Läs även: De gröna i Tyskland ger tummen upp till kolkraft – säger nej till kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag