Greta: Tyskland borde inte stänga fler kärnkraftverk

Foto: Stefan Müller CC BY 2.0
  • Onsdag 12 okt 2022 2022-10-12
E-post 561

Det vore ett misstag av Tyskland att stänga fler kärnkraftverk om det leder till att man börjar bränna mer kol. Det tycker klimataktivisten Greta Thunberg, rapporterar AP.

I den tyska regeringen fortsätter man att debattera framtiden för landets tre återstående kärnkraftverk, som länge har varit planerade att stängas ned vid årsskiftet.

I en intervju med den tyska TV-kanalen ARD säger Greta Thunberg att det vore en dum idé att börja bränna mer kol när kärnkraftsverken redan finns på plats.

– Om vi redan har dem i bruk, tycker jag att det är ett misstag att stänga ned dem för att fokusera på kol, säger Thunberg i intervjun enligt AP.

Läs även: S-profil läxar upp Greta – tycker hon borde tagit politisk ställning

På frågan om reaktorerna borde stängas så fort som möjligt efter att den nuvarande energikrisen har passerat svarar Thunberg:

– Det beror på. Vi vet inte vad som kommer hända efter det här.

Thunbergs kommentarer kommer samtidigt som kärnkraftens framtid diskuteras flitigt i landet och inom den tyska regeringen.

Robert Habeck – vice förbundskansler samt klimat- och näringsminister i regeringen som är med i det kärnkraftsfientliga partiet De gröna – har föreslagit att två av kärnkraftverken kan fortsätta operera till april men inte längre än så på grund av säkerhetsskäl.

På samma gång har Habeck godkänt återstarten av flera kol- och oljekraftverk för att tackla energikrisen, som drivits på ytterligare i landet till följd av Rysslands beslut att minska leveranserna av naturgas till Europa.

Läs även: De gröna i Tyskland ger tummen upp till kolkraft – säger nej till kärnkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag