Not in my backyard: Lokala miljöpartister stoppar vindkraft

Genrebild. Foto: Tomasz Sienicki/CC BY-SA 3.0
  • Fredag 9 jun 2023 2023-06-09
E-post

På riksnivå är Miljöpartiet anhängare av vindkraft, vars utbyggnad var en profilfråga för partiet under valrörelsen. Men lokalt är Miljöpartiet i hög utsträckning motståndare till vindkraft. En studie från Institutet för Näringslivsforskning visar att sannolikheten att få en ansökan om vindkraft godkänd av kommunen minskar med elva procentenheter om MP sitter med i det lokala styret.

– Resultaten höjer en del ögonbryn, även om många faktiskt känner igen bilden, säger forskaren Erik Lundin på IFN som ligger bakom studien till Tidningen Näringslivet.

Läs även: Magdalena Andersson rasar när SD säger NEJ till vindkraft

Studien bygger på data som Energimyndigheten har sammanställt i databasen Vindbrukskollen, och i omkring 30 procent av de kommuner Erik Lundin har analyserat ingår MP i den styrande koalitionen. I dessa kommuner ökar alltså sannolikheten markant för att nya vindkraftsprojekt får nej.

– Statistiskt kollar jag egentligen bara på om de stoppar vindkraft eller inte, så det enda jag kan göra är att spekulera i varför jag tror att det är så. Och då ser jag framför allt två orsaker: Det ena är att Miljöpartiet bryr sig väldigt mycket om den lokala miljön relativt andra partier, och eftersom vindkraftverk stör närmiljön så kommer det att leda till att MP är mer negativa till vindkraft än andra, förklarar Lundin för TN.

– Kombinerar vi det med att vi har ett starkt decentraliserat beslutsfattande i Sverige får vi troligtvis mer av förklaringen. En stor del av de människor som MP representerar ute i kommunerna är också människor som kommer att bli påverkade av de här vindkraftverken, fortsätter Lundin.

– Skulle man i stället fråga MP på nationell nivå om de tycker att man ska bygga vindkraft på ett visst ställe så skulle de antagligen säga ja, eftersom de inte representerar närmiljön på samma sätt och inte behöver ta samma hänsyn.

Ett problem för svensk vindkraft, förutom Miljöpartister på lokal nivå, är att de som bor vid vindkraftverken inte tjänar på dem.

– Sverige är i det närmaste unikt eftersom det i princip inte finns några ekonomiska incitament för kommunerna att säga ja till vindkraft, trots att det är ganska få jobbtillfällen som skapas, säger Lundin till TN.

Erik Lundin har varit expert i SOU-utredningen Värdet av vinden som presenterades för en månad sedan. I utredningen presenteras ett förslag på en intäktsdelningsmodell för närboende, som skulle innebära att de som bor nära ett vindkraftverk får ta del av det skapade värdet.

– Enkelt uttryckt kan man säga att de som bor närmast ett vindkraftverk ska få ungefär en så pass stor ersättning att de inte behöver betala något för den el som de konsumerar.

Läs även: Försvarsmakten säger nej till vindkraft

Läs även: (M)otstånd mot vindkraftsparker i väst: ”Gärna sett det i Stockholm”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag