(M)otstånd mot vindkraftsparker i väst: ”Gärna sett det i Stockholm”

Rose Magamba (M). Bild: SVT / Ragnar1904/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 22 maj 2023 2023-05-22
E-post 0

Förra veckan gav regeringen grönt ljus till två havsbaserade vindkraftsparker på västkusten. Beslutet möter nu motstånd inom regeringspartiet Moderaterna, där 22-åriga Rose Magamba (M) från Falkenberg har startat en namninsamling för att stoppa vindkraftsparkerna vid Hallands kust.
– Om det fanns möjlighet hade jag gärna kanske sett det i Stockholm, säger hon till SVT.

Projekten i fråga som nyligen godkänts av regeringen är Kattegatt Syd utanför Falkenberg, där statliga bolaget Vattenfall står bakom ansökan, och projektet Galene utanför Varberg, som bolaget OX2 driver.

Läs även: Hård kritik mot regeringens vindkraft: ”Helt befängt”

Beslutet att godkänna parkerna har väckt ont blod inom bland annat Sverigedemokraterna. Nu stöter det även på patrull inom statsministerns parti Moderaterna.

Rose Magamba, medlem i Moderaterna och nämndeman vid Solna tingsrätt, har startat namninsamlingen ”Stoppa utbyggnaden av vindkraftverk utanför Halland!!!” på sajten skrivunder.com.

”Detta kommer störa turistnäringen och djurlivet på både land och till havs. Mot bakgrund av detta kräver vi med denna namninsamling en folkomröstning!” står det i beskrivningen.

I skrivande stund har Magamba, som är från Falkenberg, fått in nära 400 underskrifter till namninsamlingen.

– Vi måste värna om Hallands västkust. Då tänker jag på djurlivet, yrkesfisket och naturupplevelsen i Halland, säger Magamba till SVT.

Hon menar att vindkraftverken förstör utsikten vid vattnet och att man bör tala med människorna som bor där innan man bygger parkerna.

På frågan var hon hade kunnat tänka sig se havsbaserade vindkraftsparker någonstans, istället för Halland, svarar hon:

– Om det fanns möjlighet hade jag gärna sett det kanske i Stockholm eller någon annanstans, men just inte i Hallands västkust.

Läs även: Magdalena Andersson rasar när SD säger NEJ till vindkraft

Läs även: Nu demonstrerar Greta Thunberg mot vindkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag