Magdalena Andersson rasar när SD säger NEJ till vindkraft

Bild: Sveriges riksdag/Tomasz Sienicki/CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 30 mar 2023 2023-03-30
E-post 0

Sverigedemokraterna säger nej till utbyggnad av vindkraft i Sverige. Det säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt i en intervju med SvD. Det får Magdalena Andersson (S) att gå i taket, och kräva att statsminister Ulf Kristersson tillrättavisar Sjöstedt.

Nyligen har energiminister Ebba Busch sagt att det behövs mer vindkraftverk i Sverige. Hon har fått stöd i den uppfattningen av moderaten Christofer Fjellner, som leder partiets klimatpolitiska arbete.

Läs även: Kärnkraften bäst för klimatet – vindkraft producerar nära fem gånger så mycket koldioxid

Men det blågula blockets största parti Sverigedemokraterna är emot en utbyggnad av vindkraften, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt till Svenska Dagbladet.

– Jag vill gå i helt motsatt riktning. Jag vill inte ha vindkraft över huvud taget, säger Sjöstedt till tidningen.

SvD: Varför inte?

– För att det är så miljöskadligt. Det saboterar för djur och människor. Folk får psykiska problem för de får nattsömnen förstörd av ljudet. Det saboterar naturen. Det är dyrt, ineffektivt, oplanerbart och det är väderberoende, säger Sjöstedt och tillägger att ”jag pratar nog för hela partiet.”

Däremot vill Sjöstedt inte ha ett nationellt förbud mot vindkraft.

– Just nu så ligger det inom den kommunala kompetensen. Det vet jag inte om jag är beredd att ta bort. Jag vill inte att det byggs någon vindkraft överhuvud taget. Det är en sak, säger Sjöstedt och fortsätter:

– Om det nu skulle finnas en kommun där absolut alla som bor i den kommunen prompt vill ha jättejättemycket vindkraft, då vet jag inte om man ska förbjuda dem att göra det.

Sjöstedts utspel får hård kritik av oppositionens ledare Magdalena Andersson (S), som kräver att statsminister Ulf Kristersson ”korrigerar” SD-politikern.

– Han kommer med ren desinformation när han säger att vindkraft är dyrt. Det är fel! Det är allvarligt när en företrädare för riksdagens näst största parti sprider desinformation och jag utgår från att Ulf Kristersson korrigerar honom så att han blir tillrättavisad, säger Andersson, som även menar att Ulf Kristerssons tillrättavisning brådskar.

– Det här är här och nu! Det är just nu som företag sitter och funderar på om man ska investera i Sverige eller i ett annat land. Nu på förmiddagen riskerar de att pausa investeringarna i Sverige, varnar Andersson.

Läs även: Sålde vindkraftverk med brakförlust – miljöpartist: ”Man kan ju se det som en framgång”

Läs även: Nu demonstrerar Greta Thunberg mot vindkraft

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag