Tysklands förbundskansler och oppositionsledare vänder sig mot invandringen
Såväl Tysklands förbundskansler Olad Scholz som landets oppositionsledare Friedrich Merz vänder sig mot den stora migrationen till landet efter den senaste tidens propalestinska demonstrationer i flera tyska städer.
Under migrantkrisen 2015 var Sverige och Tyskland de länder inom EU som framförallt förespråkade att den hundratusentals migranterna som kom Mellanöstern och Nordafrika via Turkiet och Libyen skulle tas emot av EU:s medlemsstater. Både Tyskland och Sverige föregick dessutom med ”gott exempel” i frågan då de tog emot allra flest av migranterna, Tyskland till antalet och Sverige i förhållande till sin befolkningsstorlek.
Sedan dess har Sverige svängt i frågan. Redan hösten 2015 påbörjade den dåvarande rödgröna regeringen en omläggning av migrationspolitiken för att minska antalet migranter, och under valkampanjerna 2018 och 2022 har Socialdemokraterna hävdat att man numera är för en kraftigt minskad invandring till Sverige. Ulf Kristersons regering har med stöd av SD vidtagit ytterligare åtgärder för att minska migrationen.
Läs även: Regeringen skärper kraven för invandring
I Tyskland däremot har den tidigare förbundskanslern Angela Merkels öppna dörrar-politik på migrationsområdet inte alls ifrågasatts i samma grad – förrän nu.
Under intryck av den senaste tidens omfattande propalestinska demonstrationer med antisemitiska inslag – samt sannolikt även migrationsfientliga Alternative für Deutschlands opinionsframgångar – har både den sittande socialdemokratiska förbundskanslern Olaf Scholz och oppositionsledaren Friedrich Merz från Angela Merkels kristdemokratiska CDU uttalat sig migrationskritiskt.
I en intervju med tyska Der Spiegel säger Scholz att Tyskland måste börjar deportera migranter i stor skala med anledning av demonstrationerna för Palestina och den ökande antisemitismen i landet.
– Vi måste slutligen deportera på en större skala de som inte har rätt att vistas i Tyskland. Vi måste deportera fler och snabbare, säger Scholz till tidningen.
Scholz säger till tidningen att Tyskland står på Israels sida, och att ingen i landet bör applådera Hamas terrorangrepp mot Israel.
– Särskilt inte i ett land vars historia är oupplösligt sammankopplat med Shoa, säger Scholz, som använder det hebreiska ordet för Förintelsen.
Enligt Scholz ”kommer för många” migranter till Tysland.
– Men vi kommer nu göra en ännu tydligare distinktion: å ena sidan handlar det om arbetskraftinvandring, som vi behöver. Och det handlar om personer som söker asyl, exempelvis för att de förföljs politiskt. Men de som inte tillhör någon av grupperna kan inte stanna hos oss. Därför begränsar vi den irreguljära migrationen till Tyskland, säger Scholz och tillägger att Tyskland kommer genomföra hårdare gränskontroller.
Olaf Scholz får emellertid kritik för sina uttalanden, både från sitt eget parti, samt från de Gröna – som tyska socialdemokraterna regerar i koalition med – och från den tyska vänstern.
Oppositionsledaren Friedrich Merz, partiledare för kristdemokratiska CDU, är emellertid inne på samma spår som Scholz i en intervju med NZZ. Intervjun inleds med att ta upp de propalestinska demonstrationerna i Tyskland, som inneburit både antisemitiska utfall och upplopp.
– Samtidigt ser vi en enorm våg av solidaritet bland befolkningen. Jag skulle säga att det är betydligt mer än 90 procent. Men tyvärr är det också sant att en högljudd minoritet blir synlig, säger Merz till tidningen och fortsätter:
– Och det finns bara ett svar på det: det tydliga avståndstagandet från antisemitism i vårt samhälle och konsekvent åtal enligt rättsstatsprincipen. Den som kastar stenar på poliser och sätter eld på bilar, som hände i Neukölln på torsdagen, måste straffas. Det kan vi inte acceptera.
När NZZ påpekar att 71 procent av tyskarna enligt en opinionsmätning betraktar muslimsk migration som en säkerhetsrisk, säger Merz att siffran inte förvånar honom.
– Det har inte saknats varningar de senaste åren. De har till stor del ignorerats av politikerna. Men vi bör inte göra misstaget att generellt förringa alla människor av muslimsk tro som farliga. Respektfullt samarbete baserat på gemensamma värderingar är avgörande för social sammanhållning. Samtidigt måste de som inte följer reglerna för samexistens få ett tydligt svar.
På frågan om Tyskland kan ta emot eventuella migranter från palestinska områden säger Merz ”nej”.
– Nej. Om det finns flyktingar är de i första hand ett problem för grannländerna. Tyskland kan inte ta emot fler flyktingar. Vi har tillräckligt med antisemitiska unga män i landet, menar Merz, som konstaterar att ”vi har nått en punkt i Tyskland där samhället börjar fundera över allt som har gått fel med invandringen under de senaste åren.”