Terroranklagade Moder Mothanna: De kommer döda mig om jag skickas tillbaka

Moder Mothanna. Foto: Privat
  • Lördag 28 nov 2015 2015-11-28
E-post

INRIKES 22-årige Moder Mothanna från Irak, som förra veckan greps på ett asylboende i Boliden misstänkt för att ha planerat utföra ett terrordåd i Stockholm, är rädd för vad som kommer hända om han skickas tillbaka till sitt hemland. – Om jag skickas hem kanske de skär upp mig med tanke på det som stått om mig i media, säger han till Nyheter Idag.

Det var i onsdags förra veckan som Säkerhetspolisen kallade till presskonferens. Anledningen var att terrorhotnivån mot Sverige hade höjts från en trea till en fyra på en femgradig skala och att en man jagades som misstänktes planera genomföra ett terrordåd.

Den jagade mannen visade sig vara Moder Mothanna, en 22-årig asylsökande man från Irak. Dagen därpå greps han under en polisinsats mot ett asylboende i Boliden där flera andra asylsökande samtidigt togs in för förhör.

Men Moder Mothanna var oskyldig. Förra helgen släpptes han på fri fot igen utan att åklagaren ens begärt honom häktad.

– Han är inte längre misstänkt. Det som tidigare pekat mot den här personen har förändrats, sade åklagare Hans Ihrman till Aftonbladet.

Mothanna är lättad över att ha friats från terrormisstankarna, men samtidigt rädd för vad som kommer hända om han inte beviljas asyl i Sverige och skickas tllbaka till Irak igen.

– Man kan inte säga till mig att jag inte kan stanna i Sverige, för om jag skickas hem kanske de skär upp mig med tanke på det som stått om mig i media. De kommer undra vad det var som hände i Sverige och det är inte bra. Det är inte bra, säger han på knackig engelska till Nyheter Idag och tillägger:

– Jag vet inte vart jag ska ta vägen i sådana fall, jag kan inte åka hem till Irak. De kommer ta mig, säga att de inte tror mig, vad som helst kan hända.

Studerade till djursjukvårdare

Mothanna kommer från staden Mosul i norra Irak där han tidigare studerade till djursjukvårdare vid fakulteten för skogs- och jordbruksvetenskap på universitetet i Mosul, Iraks näst största universitet.

– Du kan skriva veterinär, eller djurdoktor, säger han.

Den som tittar på fakultetens hemsida kan se att den tidigare brukade uppdateras ganska flitigt. Bland annat kan man läsa om forskningsprojekt och föredrag från förra sommaren inom mycket angelägna ämnen. Det ena handlade om rundmaskars, eller så kallade nematoders, påverkan på träd och det andra har rubriken ”ökenutbredningens realitet i Irak”.

Därefter slutar hemsidan att uppdateras. I början av juni marscherade nämligen den ökända terrorgruppen Islamiska staten in i staden och erövrade den. Universitetets bibliotek vandaliserades och alla böcker som inte hade med islam att göra brändes på bål.

– De här böckerna förespråkar otrohet och uppmanar till att vara olydig mot Allah, så de kommer brännas, förklarade en jihadist för några av Associated Press reportrar på plats.

Tystlåten om IS

När Nyheter Idag ställer frågor till Moder Mothanna om Islamiska Staten och hur livet i Mosul är under deras styre blir han tyst. Han vill inte säga något, vare sig gott eller ont, om den islamistiska terrorgruppen.

– Jag kan inte prata om det ämnet, min familj är fortfarande kvar där, säger han.

– När jag ringer min familj i Irak så säger de att allt kommer bli bra, men vi vet ingenting om framtiden.

Lämnade Syrien i januari

Moder Mothanna lämnade Mosul den 21 januari i år och bodde först i Turkiet innan han tog sig vidare in i EU, efter att ha tagit sig över havet till Grekland, och slutligen till Sverige.

– Jag stannade i Turkiet i sex månader och efter det bestämde jag mig för att resa till Sverige, berättar han.

– En del människor gillade oss i Turkiet, för de vet vad som har hänt i Syrien. Men sedan finns det en del som inte tycker om oss, jag tror det är så överallt.

Hoppas få stanna

Nu bor Mothanna tillsammans med fem andra personer i ett rum på ett asylboende i Boliden. Hans dröm är att beviljas asyl och att få jobb i Sverige och om han får stanna kommer han att flytta från Boliden.

– Efter det kommer jag nog flytta från Boliden och bo någon annanstans, säger han.

Tillsvidare spenderar han dagarna tillsammans med de andra migranter han lärt känna på asylboendet.

– Vi är tre från Eritrea, två från Irak och en är från Syrien, berättar han.

Tristessen tycks påfallande på asylboendet. Eftersom han inte har beviljats uppehållstillstånd får han inte arbeta eller sysselsätta sig och dagarna går åt till att titta på film och umgås med vännerna.

– Jag spenderar all tid med mina vänner, vi lagar mat, röker och pratar om allt möjligt. Det är så min dag ser ut.

– Fast igår var jag i Skellefteå med mina vänner, vi åt middag på Max och efter det gick vi till köpcentret i Skellefteå och sedan åkte jag hem igen.

Se även:
Förhöjt terrorhot mot Sverige – Säpo kallar till presskonferens
Direktsändning: Säpos presskonferens om förhöjt terrorhot mot Sverige
Därför är terrorhotet mot Sverige extra allvarligt
Polisen: Vi biter ihop – Trots problem i förorterna, asylkaos och terrorhot
Uppgift: Nio gripna vid terrortillslag mot asylboende i Boliden
22-årig asylsökande terrorist planerade genomföra terrordåd i Stockholm
Terroristen var ingen terrorist – Medier misslyckades mer än Säpo

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag