Förhöjt terrorhot mot Sverige – Säpo kallar till presskonferens

Foto: Säkerhetspolisen
  • Onsdag 18 Nov 2015 2015-11-18
E-post 204

INRIKES Säkerhetspolisen har under eftermiddagen idag kallat till presskonferens med anledning av ett förhöjt terrorhot mot Sverige. – Det är mot bakgrund av det som bland annat hänt i Paris, säger Anna Matsson på Säkerhetspolisen till Nyheter Idag.

Klockan 18 ikväll håller Säkerhetspolisen presskonferens på grund av ett förhöjt terrorhot mot Sverige. Anledningen till den förhöjda hotbilden mot Sverige är, bland annat, att ett flertal muslimer från Sverige, som krigat för Islamiska staten i Syrien och Irak, nu återvänt hem igen, skriver Säpo på sin hemsida.

Hotnivån har därför höjts ett steg från en trea till en fyra på en femgradig skala där nivå fem är högsta hotnivån.

– Vi har en skala där det finns en definition. I det här fallet har det gått från tre till fyra och fyran heter ”högt hot”. Det betyder att sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög, säger Anna Matsson på Säkerhetspolisen till Nyheter Idag.

– Det är mot bakgrund av det som bland annat hänt i Paris, naturligtvis, fortsätter hon.

Enligt Säpo rör det sig om ”ett stort antal personer” som deltagit i strider för Isis och som radikaliserats till att utföra terrordåd i Sverige. Ytterligare jihadister väntas den närmaste tiden återvända till Sverige. Sedan tidigare har det i internationell media rapporterats om att IS-terrorister flyr undan den rysk-syriska storoffensiven mot den ökända terrorgruppen.

Mattsson säger att hon inte kan lämna mer uppgifter om terrorhotet än så, utan hänvisar till presskonferensen klockan 18. Hon kan heller inte säga om det rör sig om något konkret terrorhot med några misstänkta gärningsmän.

– Jag får be dig att lyssna vidare på presskonferensen klockan 18. Sedan är det förundersökningssekretess också som man måste respektera, säger hon.

Se även:
Säpo bekräftar: Asylsökande IS-terrorister får stanna i Sverige – Dussintals varje år

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag