Aftonbladets Sofia Olsson Olsén har helt rätt
BLOGG De senaste dagarna har verkligen visat att det kan vara värt att slänga bort en krona eller två på bra journalistik. Intervjun med Qviberg, statens åsiktsregister och den näthatande TV4-journalisten är alla exempel på artiklar som, faktiskt, visar att Aftonbladets Sofia Olsson Olsén har rätt.
Den 15 maj publicerar Aftonbladet en kolumn signerad Sofia Olsson Olsén, chefredaktör och ansvarig utgivare på samma tidning. Hon kritiserar en moderat som inte visat intresse av att betala för att läsa en artikel bakom betalvägg.
”Politiker, vars uppdrag är att ta samhällsansvar, värna det fria ordet och mediemångfalden torgför åsikten att journalistiken borde vara gratis rimmar i mina öron illa”, skriver Olsson Olsén som i samma text förklarar att reklamintäkter samt betalvägg gör viktiga reportage möjliga.
En del skulle kanske säga att min intervju med tidningen Metros nya ägare Mats Qviberg är ett exempel på viktig journalistik. Oavsett vad man tycker om Qviberg – och jag kan förstå bägge läger i frågan – tror jag många fick svar på hur de nya medieägarna tänker. Artikeln blev onekligen en snackis med konsekvenser, jag tror inte vi sett det sista ännu i det debaclet.
Men tyvärr finns det människor som resonerar tvärt emot Olsson Olsén.
”Jag har tagit en dump av artikeln. Alla som vill läsa den kan få den via mig. Då får dom inte ett enda klick/annonskrona i ytterligare finansiering”, berättade Dagens Samhälles chefredaktör Olov Carlsson på Facebook angående min intervju med Qviberg.
Det är tveksamt om jag kan övertyga Carlsson om att det var dumt gjort, han verkade rätt bestämd i sin Facebookstatus. Däremot kanske Olsson Olsén kan ta ett snack med honom? De är trots allt gifta med varandra.
Förutom Qviberg-intervjun lyckades jag pressa fram Svenska Institutets blockeringslista för Twitter, vilket i praktiken är ett åsiktsregister. Vi fick en pdf-fil som vi konverterade om till en SQL-databas och som vi sedan laddade upp på vår server. Med lite enkel php-programmering byggde vi en sökfunktion till databasen som människor från hela världen kom att använda för att se om de fanns med i det statliga registret.
Den biten var vi också helt ensamma om.
Och som det har sökts. Flera internationellt kända personer som Pewdiepie, Dave Rubin, Lauren Southern med flera uppmärksammade vårt avslöjande. Senare har jag följt upp med ytterligare en nyhetsartikel där vi visar att Svenska Institutets generaldirektör, troligen i strid med reglerna, tagit beslutet att radera den numera ökända databasen.
Vi kan ta ett till exempel. Under onsdagskvällen berättade jag på nyhetsplats att en TV4-journalist uttryckt sig hotfullt mot SD-ledaren Jimmie Åkesson efter att hans sambo och treårige son fått familjens gemensamma bostad attackerad. Som vanligt var vi i princip ensamma om detta på nyhetsplats. Det var inte förrän SD bestämde sig för att bojkotta TV4 som nyheten letade sig fram i exempelvis Aftonbladet och branschmedia som Dagens Media.
Men läser du Dagens Media blir du antagligen inte klok på vad det hela handlar om. De väljer nämligen att helt avstå från att redogöra för vad TV4-journalisten Christoffer Eriksson faktiskt skrev på Twitter. Det var ganska grova saker om att SD ”är en bugg i systemet som ska rättas till”, att Åkesson ”får skylla sig själv” och ”Talk shit, get shot”.
Istället skriver Mathias Asplund, journalist i Dagens Media, så här: ”Sverigedemokraterna hävdar att TV4-journalisten på sociala medier uppmuntrat till fler våldsdåd efter att partiledaren Jimmie Åkessons hus utsattes för vandalisering och inbrottsförsök på tisdagskvällen”. Dagens Media väljer även att helt utelämna vem journalisten i fråga är.
Kanske är den kollegiala kårandan mellan journalister för stark, kanske har Asplund otur på jobbet. Men återigen kan jag konstatera att man får vända sig till Nyheter Idag för att få en begriplig bild av vad det hela handlar om.
Veckan är inte slut och jag gissar att det kommer bli fler liknande exempel. Svenska medier är ganska förutsägbara. Men trots att Olsson Olsén uppenbart ogillar mig vill jag ändå understryka att hon har rätt. Bra journalistik kostar.
Stöd gärna Nyheter Idag med en prenumeration, det kostar mindre än en 50-lapp i månaden. Det hjälper oss att växa och bli ännu vassare. När jag summerar de sista dagarna kan vi konstatera att några pengar från Qviberg ligger långt borta, lika långt borta som reklamintäkter från Olov Carlsson.