Qviberg om journalisten som skrev Metros tiggarartikel: ”En typisk stalinist som vi borde bli av med”

Mats Qviberg. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 12 maj 2017 2017-05-12
E-post 2012

STOCKHOLM Tidningen Metro ska bli mindre ”politiskt korrekt” och vara en tidning för vanligt folk. Dessutom kan samarbete med exempelvis Nyheter Idag bli aktuellt i framtiden. Det berättar de nya ägarna Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssen i en lång intervju.

UPPDATERING: Några läsare har uppfattat artikeln som att ett samarbete mellan Nyheter Idag och Metro är aktuellt. Så är det inte och sådana diskussioner har inte förts. Både Nyheter Idag och Metros nya ägare vill vara tydliga med detta.

Finansmannen Mats Qviberg köpte tidningen Metro i februari i år. Reaktionen var, på sina håll, lindrigt sagt blandad. Martin Jönsson menar i konkurrenten Dagens Nyheter ”att det var svårt att se att det skulle vara ’som vanligt’ med Qviberg vid rodret”.

Och DN:s ekonomikrönikör Birgitta Forsberg hävdar att Qviberg, samt kompanjonen Christen Ager-Hanssen, är ”två excentriska män som har ett horn i sidan till medier”.

Svenska Dagbladets journalist Malin Ekman tycker i en rubrik att ”Qvibergs intentioner med Metro oroar”. Och så där fortsätter det, en lång rad journalister har uttryckt kritik och oro över att Qviberg äger Metro.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

”Den där fåniga Fredric Karén”

Nyheter Idag träffar Mats Qviberg tillsammans med Ager-Hanssen under en timme för att försöka förstå varför konkurrerande medier är så oroliga, men även vilka planer duon har för framtiden.

– Jag bråkade med Malin Ekman för att hon ljög mig rakt upp i ansiktet, säger Qviberg.

– Man kan säga att svenska journalister har gått ihop, fyller Ager-Hanssen i.

Malin Ekman har vid flera tillfällen kritiskt kommenterat de nya ägarna till Metro. Qviberg har därefter huggit tillbaka och lovat att han ska låta granska Ekman. Då tyckte Ekman att Qviberg hade ett hotfullt tonläge.

Qvibergs ”hot” om att granska journalisten Ekman uppmärksammades i Sveriges Radio Medierna där SvD:s chefredaktör Fredric Karén var djupt oroad och betraktade det hela som en säkerhetsfråga.

– Det är en obehaglig utveckling som vi hanterar på olika sätt för att hjälpa Malin, sa Karén i programmet.

Bråket går att spåra tillbaka till bevakningen av HQ Bank som kraschade 2010, där Qviberg var delägare. SvD-journalisten Carolina Neurath skrev en bok om kraschen som fick stor uppmärksamhet men Qviberg upplevde boken som orättvis och övervägde att stämma Neurath.

Sedan dess har det varit en allt annat än vänskaplig relation mellan Qviberg och Svenska Dagbladet, något som nu fortsätter med Malin Ekman. Även chefredaktör Fredric Karén får en släng av sleven.

– Jag frågade henne (Malin Ekman, Nyheter Idags anm.) vid ett tillfälle om hon hade haft något med HQ att göra. Nej, det hade hon inte haft, svarade hon. Och så visade det sig att hon hade skrivit ett dokument på en helsida i Expressen om Carolina Neuraths bok. Hon påstod hon att hon inte kände Neurath, men de var bästa kompisar.

– Jag kollar sådana saker, jag har medarbetare som hjälper mig med sånt. Det är bara att googla. Då svarar den där fåniga Fredric Karén att man har höjt skyddet för Malin Ekman. Det var så fånigt så man svimmar. Svenskan kan väl använda sina pengar till något bättre.

Sneglar på Schibstedts affärer

Lika mycket som Qviberg bråkar med Svenska Dagbladet har duon tittat på SvDs ägare Schibstedt och hur de tjänar pengar. Flera gånger återkommer Ager-Hanssen till den norska mediekoncernen när han berättar hur Metro ska gå med vinst i framtiden.

För de som känner till mediebranschen ligger pengarna i att kunna konvertera läsare till köp av varor och tjänster. En av de mer lönsamma affärerna för Schibstedt är Blocket, en sajt för att köpa och sälja begagnade varor.

– Aftonbladet har definitivt varit duktiga på att använda sin publik för att skapa nya verksamhetsområden. Har du en publik handlar det om att få den publiken att köpa någonting. Du måste få dem intresserade av något de vill ha.

Det går inte ta miste på Ager-Hanssens entusiasm över Metro. Han berättar engagerat att han vill bygga en mediekoncern med flera ”vertikaler”, på ren svenska; flera olika sätt att tjäna pengar. En målgrupp han tar upp är studerande.

– Vi är ledande på lojalitetsprogram i åldersgruppen 18 till 24.

Andra vertikaler är Metrojobb och Metro Mode, där Ager-Hanssen spår en tillväxt i framtiden. En vidareutveckling av affären kommer även vara att erbjuda annonsörer mot konsumentmarknaden, en helhetslösning inom Metro. De tänker alltså agera även som en PR-byrå och ta fram kampanjer åt annonsörer. En av styrkorna är att Metro, enligt Ager-Hanssen, når ut till en halv miljon människor i sociala medier.

Qviberg bryter in i samtalet med en egen anekdot.

– Jag kan berätta att jag tvättar mina kläder på en kemtvätt som jag har lämnat in kläderna på i alla år. Och hon sa ”Mats, jag tänker på dig varje morgon. Jag blir så glad när jag tar min Metro. Då tänker jag på dig”.

– Idag hann jag nästan lösa hela korsordet på resan till jobbet. Och jag är väldigt glad i de här sudoku, för jag är miljöhöger och tycker det är väldigt trist när jag kommer ner på en tunnelbanestation och ser Metro skräpa i ett hörn. Vi som producenter har ett ansvar för att se till att folk tar med sig tidningen hem eller lägger den i återvinningen. Det tycker jag inte många gör, inte minst de här coffee shop-butikerna där folk tar en kaffekopp och ställer dom överallt. Jag blir alldeles vansinnig. Kan man inte tänka på miljön i smått så kan man inte göra det i stort heller.

Qviberg funderar även på att införa en tv-tablå i tidningen så att läsarna har ytterligare ett skäl att ta med den hem, så den till slut hamnar i pappersåtervinningen.

– Den här biten har alla, om det är McDonalds eller Waynes Coffee, ett jätteansvar. Även snustillverkare. Folk slänger sina äckliga snusar som går ut i dagvattnet, också fimpar… Jag är jättenoga med att hålla rent och snyggt. Det är ju svansen på den här affären. Jag deltar inte i huvudaffären, jag är ens inte med i styrelsen för Metro. Däremot har jag blivit ett ansikte utåt, och det har jag inget emot, för det är ju bra reklam för Metro.

”Mats är folkets man”

Det är tydligt att Ager-Hanssen är drivande i affärsutveckling av Metro. Han berättar flera gånger att tidningen har ett mycket starkt varumärke och att han ser stor potential i att öka affären genom ett komplett mediehus. Men helt passiv är inte Qviberg för det.

– Jag pratar med både chefredaktören, verkställande direktören och med Christen om idéer som jag tycker skulle kunna få tidningen att bli mer framgångsrik och framför allt inte ligga och skräpa i tunnelbanevagnar.

Även om många bedömare och journalister höjt på ögonbrynen över att duon Qviberg och Ager-Hanssen tagit över tidningen kan det mycket väl vara så att det var betydligt bättre än att den förra ägaren Cristina Stenbeck behållt publikationen. I vart fall låter det så på Qviberg.

– Christen har bott utomlands i Storbritannien i alla år och fått impulser från Financial Times, the Economist, the Guardian och vad de nu heter. Det är klart att de ligger lite på framkant, vilket man inte kan beskylla Hjörne och Bonnier för. De har kanske inte orkat förnya sig på det sättet och det orkade inte Cristina Stenbeck heller. Hon älskade ju inte Metro och till slut gav hon nästan bort tidningen till oss.

– Jag tror att det där var en sten i skon för henne och det satt en massa internationella investmentbanker som jobbade där och de är ju inte bra ägare till en sådan här kreativ produkt. Det är däremot Christen.

På en rak fråga säger duon att ”allt” ska förändras i Metro.

– Först och främst vill jag säga att det jag tycker är spännande i Metro är varumärket. Jag tycker att det reflekterar vem Mats är också. Metro är ett varumärke för folket och Mats är folkets man, säger Ager-Hanssen.

Många tänker att Metro är en innerstadstidning?

– Innerstadstidning är det definitivt inte, säger Qviberg.

– Jag har en bok där det står om ”Superbrands”. Metro är en av de superbrandsen. Det är ett fantastiskt varumärke. Vi är inte kultursnobbar, vi ska nå folket. Vi ska göra de svåra sakerna begripliga. Det är det som är nyhetsdelen, men det är inte nyhetsdelen som vi bygger under paraplyt Metro media house. Där bygger vi det här att du som Samsung eller något annat consumer brand ska få den bästa avkastningen på din reklamkrona, förklarar Ager-Hanssen.

Planen är att öka räckvidden digitalt, från en miljon unika i veckan till fyra miljoner. Men ambitionerna stannar inte där, de berättar även att de tittar på att förvärva fler sajter och titta på nya mediekoncept. Ett sådant område är till exempel webb-tv.

Mediemarknaden i Sverige har ytterligare en dimension som gör den svenska marknaden unik. Så kallade ”alternativa medier”, dit exempelvis Nyheter Idag normalt räknas, växer och når allt fler läsare. Det har Ager-Hanssen noterat och han är inte främmande för framtida samarbeten.

– Du är en framtida samarbetspartner. Vi skulle kunna konvertera din sajt. Du skulle kunna bli Metro 24 om vi tycker att det är en bra bas, som ett exempel, säger han.

Samtidigt poängterar han att pengarna inte ligger i själva nyhetssajterna utan i det som kan skapas runt sajterna. För Qviberg är perspektivet betydligt större, han tittar på branschen som helhet och ser en ekonomisk potential.

– Mogna branscher är bra för det kommer inte in nya aktörer. Det är en fördel, plus att mediebranschen är ganska fragmenterad, även om en del lokaltidningar köpts upp av andra. Vi vet att det kommer försvinna tidningar och vi har fördelen av att Stockholm, Göteborg och Malmö växer dramatiskt, säger Qviberg.

– Vet du vad en prenumeration på DN kostar i ett år?

Ja fy fan, jag skulle aldrig prenumerera på den tidningen.

– Ja du ser. Men folk tycker om att vara analoga. Det finns en renässans i det analoga, noterar Qviberg.

Eftersom Metro är en gratistidning menar duon att till skillnad från DN har de potential att nå väldigt många fler människor än en dyr tidning. På det sättet menar de att de fyller ett samhällsansvar. Qviberg understryker att alla inte har råd med en tidning som DN som kostar tusentals kronor om året. Det är på den vägen de tänker sig att Metro kan vara en tidning för folket.

Det finns en kritik idag mot medier om att de är politiskt korrekta och att de är vänstervridna…

– Det är bara förnamnet. Dagens Nyheter är så politiskt korrekta så man svimmar, säger Qviberg.

– Jag tycker i och för sig att vara lite politiskt korrekt är ganska klädsamt, fortsätter han.

Här drar Qviberg en parallell till när han köpte bilåterförsäljaren Bilia för 20 år sedan. Även då ansågs han vara kontroversiell av många.

– Då sa jag att det är viktigt att vi inte har människor som tror att sälja en volvobil är deras uppgift. Utan vår uppgift är att ge bilköparen en upplevelse. När Volvo ägde Bilia kunde de ringa oss dagen före nyårsafton och säga att vi ska köpa tusen Volvo S80, och S80 går inte att sälja i Sverige för alla ska ha herrgårdsvagnar, men de sa att vi fick ta det ändå med 20 000 kronor i rabatt. Vi måste sälja tusen bilar till, för det har styrelsen bestämt.

– Idag säger vi nej, tack. Vi kan ta ett tusen V90, men vi vill inte ha ett tusen S80. Det finns ingen marknad för det. Alla skrattade åt mig och tyckte jag var helt yr i bollen. Men det är ju jag som äger kunden.

Qviberg jämför även med hur familjen Bonnier tjänade ”grova pengar” på biografkedjan SF. De som tjänade pengarna var distributörerna och inte filmskaparna, poängterar han. Tricket är alltså att vara nära kunden och i ett mediesammanhang fungerar det inte att skriva folk på näsan. Tvärtom bör man som mediehus berätta om sådant som läsarna själva tycker är viktigt.

På så sätt äger man alltså kunden, eller i det här fallet, läsaren.

– Nu säljer vi hundra tusen bilar varje år. Vi mäter kundnyttan varje dag. Av de tio främsta återförsäljarna i Sverige tror jag sju eller åtta kommer från Bilia, bara för att vi har kunden i fokus. Människan i fokus, säger Qviberg.

– Jag har aldrig gått omkring och varit högfärdig och tyckt att jag ska ha någon kungamedalj eller bli hedersdoktor eller något sådana saker. Jag vill ha roligt på jobbet. Därför blir jag väldigt ledsen när media skriver så nedsättande saker om mig, att jag är en tveksam ägare.

Du är ju deras konkurrent nu ju?

– Ja och det är ju ännu mer stötande att tala illa om sina konkurrenter. Det skulle jag aldrig göra, säger Qviberg som nyss delat ut kängor till både SvD och DN.

Mediebranschen är en rätt snarstucken ankdamm, man får nog vänja sig vid påhopp…

– Fast jag tycker att får man påhopp så ska man kunna bemöta dem och när en journalist ljuger mig rakt i ansiktet och säger att hon inte haft något med HQ-affären att göra, när hon i själva verket varit djupt involverad i den, och så säger hon att ”nä men jag kommer inte ihåg att jag gjorde det där”. Att hon hyllar Neuraths bok som det bästa som kommit på marknaden sedan skivat bröd 1968.

– Fast jag hatar skivat bröd, mumlar Qviberg sedan självkritiskt.

Det har funnits en kritik och en rädsla att ni som nya ägare ska in och rota i innehållet i Metro, vad som skrivs och hur det skrivs?

– Tyvärr så är ju Metro en TT-produkt, vilket jag tycker är jättetråkigt, säger Qviberg och blir avbruten.

– Det var att ta i Mats, bryter Ager-Hanssen in varpå alla talar i mun på varandra i några sekunder.

– Jag har inget emot att, DN har ju TT också. Det får inte bara vara en TT-produkt, fortsätter Qviberg.

– Nä, men vi har en redaktion och vi har debattartiklar och det ena med det andra, säger Ager-Hanssen.

– Det har ju vi vitaliserat, poängterar Qviberg.

– Jo, absolut. Men det här kommer vi att jobba mycket med. Vi ska inte vara en TT-produkt, tvärtom, fyller Ager-Hanssen i.

Oavhängigt vad man tycker om TT-artiklar i Metro, finns det eget innehåll som kommit att känneteckna tidningen. Inte minst är Viralgranskaren en unik nisch som Metro varit ensamma om. Men alla granskningar har inte mötts positivt.

Den 28 augusti 2014 publicerar Metros Viralgranskare en artikel med rubrik ”Nej, tiggarna styrs inte av kriminella ligor”. En av de som sågar artikeln längs med fotknölarna är grävreportern Ola Sandstig, känd från bland annat SVT Uppdrag Granskning.

Han berättar på Facebook att redan när Viralgranskaren skrev artikeln om tiggeriet fanns det minst två domar som visade att det förekom människohandel och människorov kopplat till tiggeri. Det gick även att hitta stöd för detta i nedlagda förundersökningar, om man bara ville läsa dom, enligt Sandstig.

”Men på Viralgranskaren hade man bestämt sig för att tiggeri aldrig kunde vara organiserat. Som ”expert” (varför göra egen research när man kan ringa upp en person med en för ändamålet passande åsikt) anlitade man Michael Anefur. Anefur hade varit regeringens hemslöshetssamordnare men slutat. Anefur sa i princip alltid att det inte fanns några ligor. Han var ett säkert kort. De blinda, amputerade, gravt funktionsnedsatta, och trasiga figurer man såg på gatan gjorde det alltså frivilligt. Hur kunde han veta det?”, skriver Sandstig.

Sandstig fortsätter sågningen med att ta upp ett bredare perspektiv på hur sådana publiceringar påverkar samhället.

”Jag hoppas verkligen att alla de journalister, tyckare och debattörer som i någon barock välmening förnekat alla problem funderar på sin roll i det hela. När till och med polischefer och informationspolitruker har gått ut i medier och stämt in i de rättrognas kör – trots att konstaplarna på markplan mycket väl känt till problemen – är det kanske dags att fundera över medias roll som brännmärkare och skampåle. Vem tjänar på att nervösa tjänstemän och politiker säger det vi vill höra?”

Qviberg är inne på samma linje som Sandstig.

– Det där är en typisk stalinist som vi borde bli av med, som skriver en sådan artikel mot bättre vetande, säger han.

”Man ska våga säga att man har gjort fel”

Även Ager-Hanssen är inne på samma linje när det gäller den omdiskuterade artikeln om tiggarna. Han förklarar att som tidning får man vara beredd att vara ödmjuk samtidigt som han snabbt spelar över bollen på konkurrentens planhalva.

– När det gäller sådana här saker ska man lära sig som tidning, så är det att man kan göra fel och man ska våga säga att man har gjort fel. Vad är det som är så farligt med det? Hade Svenska Dagbladet haft lite stake, hade de haft lite ryggrad, hade de sagt att ”vi hade fel” om HQ-härvan.

– Om det är någonting jag vill stå upp för på vår redaktion, det är att vi ska etablera en kultur, värderingar, strategi och övergripande riktlinjer och att kunna erkänna fel. Vi ska inte peta i artiklar, men vi ska kunna erkänna fel.

– Tack och förlåt är de två svåraste orden, fyller Qviberg i.

– Definitionen på oss människor är att vi gör fel. Annars är vi inte människor. Den här viralgranskaren som sa att det inte fanns något organiserat tiggeri, då kan ju Metro säga att vi gjorde fel, fortsätter han.

Samtidigt tar Ager-Hanssen Viralgranskaren i försvar.

– Viralgranskaren har satt fokus på något som är jätteviktigt. Det finns massor av fake news där ute. Och sen om de har 90 procent rätt i det de gör…

– Det räcker med 80 procent, fyller Qviberg i.

– Ja, eller 80 procent, så har de också fel. Och de gör saker som är fel. Sådana är vi. Metro gör säkert fel varenda dag, precis som Dagens Industri, Svenska Dagbladet och som alla tidningar. Bara för att man är journalist är inte allt man skriver korrekt, det sker fel varenda dag, fortsätter Ager-Hanssen.

Han menar att normalt orkar man inte korrigera småfel i artiklar, men om man inte gör det riskerar felaktiga uppgifter att till slut bli till etablerade sanningar. Även här refererar han till alla skriverier om Qviberg, där bägge är överens om att det förekommer mycket faktafel i mediernas rapportering.

– Till slut gör inte journalister annat än google-sökningar. Då blir ju journalistiken dålig. Det blir ju inte verkligheten, för verkligheten etableras ju inte där. Det blir ju inte så att någon ifrågasätter hela tiden, det orkar man inte om man är omskriven, poängterar Ager-Hanssen.

Många upplever att Metro är en av de mest politiskt korrekta tidningarna i Sverige. Hur ser ni på den bilden?

– Det är nog på krönikesidan som det har varit politiskt korrekt. Jag tycker man har varit lite slarvig med att välja krönikörer, säger Qviberg.

– Vi har inlett ett nytt arbete där. Vi jobbar med att vidareutveckla den delen av den affären och jag gör jättemycket ändringar, både redaktionellt och nu hade vi en kick off för hela redaktionsstaben på fredagen och vi jobbar stenhårt med att utveckla den delen av affären, svarar Ager-Hanssen.

Här passar Qviberg på att berömma Ager-Hanssen för en mycket djup kunskap och bred erfarenhet när det kommer till medier, inte minst internationellt. Qviberg säger att han själv är mycket provinsiellt inskränkt eftersom han har sommarstuga i skärgården, vinterstuga i fjällen och alltid bott i Stockholm.

– Christen är mycket mer internationell än vad jag är. Det innebär inte att han är en bättre människa än jag, skrattar Qviberg.

Han är ju norrman?

– Jag kan bara säga det att, det glömmer svenskar lätt, att norrmän är mycket mer anglosaxer än vad svenskar är. Vi har alltid haft vår närhet till Tyskland och Ryssland. Norge var det land som drabbades mest av pesten, halva befolkningen dog. Det är en märklig historia det också, pesten. Men jag har läst väldigt mycket om det, jag är ganska road av pesten.

– Jag fattar inte hur en sjukdom kan komma och vara i 350 år och sen försvinna.

Vilket citat. ”Jag är ganska road av pesten”, där har vi rubrikmaterialet!

– Ja precis, skrattar Ager-Hanssen samtidigt som Qviberg flinar brett.

– Jag förstår precis vad han menar, men du ser ju precis hur det är. Det är lätt att baka in och göra det till något annat, säger Ager-Hanssen.

Jag förklarar samtidigt att jag skojar, och lovar att inte lyfta upp det citatet i en rubrik. När jag är mitt uppe i att ställa nästa fråga blir jag avbruten.

– Förlåt, vad heter du? undrar Qviberg.

Mellan oss finns ett bord med böcker och tidskrifter. Qviberg har plockat upp en där han själv pryder omslaget. Den heter ”Boken om Q” och är en berättelse om Qvibergs liv som finansman. I handen håller han en penna och ska precis signera boken.

Jag heter Chang…

– Varför heter du Chang?

Jag berättar att namnet kommer från en skrothandlare i Karlskrona och att jag egentligen heter Lindberg i efternamn, att Frick är ett taget namn när min mamma gifte om sig. Sedan sträcker Qviberg över den signerade boken.

– Jag gjorde en intervju där jag sa att så här att det tråkiga med att ge böcker, det är att lusten att läsa dom begränsas eftersom man inte betalt någonting för det. Du är mycket mer noga med att läsa din Dagens Nyheter som kostar 35 kronor än att läsa Metro som inte kostar någonting. Där har vi den svåraste uppgiften, att vi ska kunna motivera människor att tillgodogöra sig vårt innehåll.

– Om man inte betalat för det är det inte värt någonting. Det är därför människor går och köper handväskor för 40 000 kronor. Jag vet inte hur man ser ut i hjärnkontoret när man gör det, men det förekommer ju.

Om någon kommer och kliver in här med en idé med hur man kan göra pengar i mediebranchen…

– Då lyssnar vi garanterat. Sen finns det tyvärr en hel del människor som inte har några spärrar som kontaktar oss. Man får ju hacka i sig en del möten där man önskar att det fanns en fallucka man kunde hoppa i, säger Qviberg.

Men han har ett trick för att hantera de här människorna utan spärrar, berättar han.

– När någon ber om ett möte så kommer min assistent alltid in efter en kvart och säger att jag har fått samtal. Och är det tråkigt, då tar jag samtalet och säger att jag kommer tillbaka när jag är klar. Och är mötet intressant så säger jag att jag ringer upp.

Här någonstans har vi pratat i närmare 40 minuter utan att Qviberg känt sig tvungen att springa iväg för några långa telefonsamtal. Det kanske är ett bra läge att pitcha en av mina galna idéer helt utan spärrar, för att se om Qviberg i brist på fallucka kanske hoppar genom ett fönster.

Jag lägger fram en idé om att sälja proteinpulver till mina läsare. Tanken är att marknadsföra det som ”Polispulvret”, ett prisvärt proteinpulver med Örebropolisen och Nyheter Idag-krönikören Peter Springare på omslaget när han tränar på gym. På omslaget har jag tänkt att Springares inledning på sina Facebookstatusar om att ”jag är så jävla trött” ska pryda förpackningen.

– Alla gillar väl Springare, säger Qviberg.

Inte Dan Eliasson…

– Jag räknar inte in honom i gruppen alla, svarar Qviberg.

Men ser ni något i min idé där jag tänker fel?

– Två saker. Marginalerna är för låga. Om du gör ditt businesscase korrekt kan du få en helt annan marginal, det kan jag garantera dig, säger Ager-Hanssen.

– Det andra är att ska du göra en sådan modell ska du självklart ha en abonnemangsform som tickar. Inte sälja en i taget, utan att man abonnerar på detta. Det är de två ändringar jag hade gjort, fortsätter han.

Tror du det hade funkat?

– Absolut, så länge du har marknadskanalen. Om du tittar på Alexa så ligger du topp 500. Du har varit duktig på att tänka trafik. Du tänker trafik. Jag har analyserat din sajt och du tänker trafik och där gör du helt rätt. Sen har du gjort lite saker kopplat till SD som kanske var otaktiskt, säger Ager Hanssen.

– Men oavsett, du har ju trafik. Du kan nog bygga det och du gör det ganska mean and lean, det vill säga du gör det effektivt. Du måste ju driva det som ett företag, du kan inte blöda.

Jag berättar hur Nyheter Idag sakta men säkert får in pengar på prenumeranter, men även reklampengar, och att det ser ut som att ekonomin så smått kan börja se vettig ut, om än med en ganska liten omsättning. Ager-Hanssen säger att vi kan boka in ett möte lite längre fram.

– Du kan komma ner till Metro, så kan vi ta en lite annan diskussion, säger Ager-Hanssen innan jag bestämmer mig för att det är dags att stänga av ljudinspelningen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag