ABF kastar ut politisk motståndare till S – hänvisar till Jerzy Sarnecki

Markus Allard, partiledare Örebropartiet, Jörgen Danielsson, ABF-ombudsman och tidigare S-politiker, Jerzy Sarnecki, kriminolog Foto: ÖP/Socialdemokraterna/Cecilia Bruzelius
  • Tisdag 16 apr 2019 2019-04-16
E-post 914

ÖREBRO Lokala Örebropartiet har efter valet varit i opposition till S-styret i kommunen. Nu kastas partiet ut från det Socialdemokraterna närstående ABF. Som skäl anges partiets invandringspolitik som syftar till assimilering. Något som enligt ABF-ombudsmannen Jörgen Danielsson – tidigare skandalomsusad S-pamp – är att betrakta som ett angrepp på invandrares religionsfrihet. Nyheter Idag har tagit del av en ljudupptagning från ett möte mellan parterna.

Örebropartiet ska uteslutas från ABF på grund av Örebropartiets ställningstaganden i invandringspolitiken. Det står klart efter ett möte som ägde rum under måndagen mellan de båda organisationerna.

I ljudupptagningen hörs företrädare från ABF Örebro län göra gällande att Örebropartiets invandringspolitik strider mot ABF:s värdegrund och att den bör anses vara rasistisk.

Örebropartiets invandringspolitiska program inleds med referenser till FN:s flyktingkonvention artikel 2 och 34, vars skrivningar förespråkar en assimileringspolitik. 

Enligt ABF-ombudsmannen Jörgen Danielsson är skrivningarna om assimilering ett tecken på att man vill inskränka invandrares religionsfrihet, detta eftersom det enligt Danielsson inte är orimligt att tolka svenska värderingar som ett uttryck för kristna värderingar.

Jörgen Danielsson var tidigare en av Socialdemokraternas mäktigaste politiker i Södermanlands län. Men tvingades avgå efter en skandal där det avslöjats att han varit aktiv i att ge sig själv höjt arvode som ordförande i landstingsstyrelsen – tvärtemot vad han uppgett till media.

Vidare skriver Örebropartiet att det krävs gemensamma värderingar inom den svenska välfärden och dess institutioner för att de ska fungera. Örebropartiet skriver även att vissa grupper av invandrare är överrepresenterade inom ramarna för vissa typer av grova brott, exempelvis våldtäkter.

Enligt företrädarna för ABF Örebro län innebär det att man pekar ut särskilda grupper som roten till problem samt att det inte finns något underlag för dessa påståenden. ABF-ombudsmannen hänvisar till Jerzy Sarnecki.

I ljudupptagningen hörs partiledaren Markus Allard förklara att partiet inte har några problem att gå skilda vägar med ABF men att man opponerar mot anklagelserna om rasism samt att han tror att den politik Örebropartiet bedriver är ett bättre alternativ än den förda migrationspolitiken.

Lyssna på samtalet:

Örebropartiet

Örebropartiet är ett lokalt parti i Örebro med omnejd som i kommunfullmäktige representeras av partiledaren och fd Nyheter-idag-medarbetaren Markus Allard samt polisen och fd Nyheter-idag-krönikören Peter Springare. Partiet gick med i ABF 2014 och lånade till en början lokaler av ABF innan de skaffade sig en egen. Partiet har även bedrivit studiecirklar inom ramen för ABF:s verksamhet men har under de senaste åren inte haft något aktivt samarbete annat än att partiet varit kvar som medlem.


ABF – Arbetarnas bildningsförbund


ABF, Arbetarnas bildningsförbund, är Sveriges största studieförbund. Organisationen grundades som en del av arbetarrörelsens studieverksamhet men erhåller idag statsbidrag för att organisera en bred uppsjö av kurser i bland annat afghansk matlagning, somaliska och folkdans från Balkan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag