Abnormt eller inte: DN svarar på kritiken mot faktagranskningen av Hanif Bali

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 31 jul 2018 2018-07-31
E-post 19

STOCKHOLM Dagens Nyheter har som en del i projektet faktiskt granskat ett uttalande av riksdagsledamoten Hanif Bali (M) om de nuvarande asylnivåerna, där Bali använde ordet ”abnormt”. Enligt DN var det faktiskt ”helt fel” att göra det. En bedömning som fått kritik. Nu svarar Martin Jönsson, DN:s redaktionelle utvecklingschef, i ett mejl till Nyheter Idag.

Reportern som gjorde artikeln om Hanif Bali, Alexandra Carlsson Tenitskaja vill inte svara på Nyheter Idags frågor utan hänvisar till Martin Jönsson.

Lyssna: ”Hur fick du mitt telefonnummer?” – DN-journalisten vägrar svara om Hanif Bali-granskningen

Martin Jönsson uppger i sitt mejlsvar bland annat att man inte faktagranskat Hanif Balis åsikter utan att Hanif Bali gjort sakpåståenden och att det är dem man granskat.

Mejlet i sin helhet:

Under Faktiskt-vinjetten granskar vi två typer av påståenden: politikeruttalanden och inlägg som får stor spridning socialt. I det här fallet handlar det om båda sakerna.

Det var två specifika skäl som gjorde att vi valde att granska påståendena kring Migrationsverkets prognos. I flera inlägg och kommentarer, inte bara på Balis Facebooksida, antyddes att det var ett medvetet försök att ”smyga ut” rapporten en söndag i semestertider.

Dessutom påpekades att siffrorna var väldigt höga: På sina håll beskrevs det som en ”bomb”. I själva verket följde Migrationsverket bara en gammal publiceringsplan från regeringens regleringsbrev – och när det gäller nivåerna var de exakt samma som i prognosen från maj.

Utgångspunkten för granskningen är Balis påstående i FB-inlägget om att ”asylärendena kommer fortsatt ligga på abnormt höga nivåer på cirka 23 000”. Det är ett påstående, ingen åsikt. Det är också ett felaktigt påstående, vilket framgår av de siffror vi redovisar från Migrationsverket. Det finns exempel på år från såväl 80-, 90-, 00- och 10-talet då nivåerna varit högre. Oavsett om man räknar ut medianvärde eller snittvärde för de år det finns statistik hamnar 23 000 under detta.

Några av de som kritiserat publiceringen försöker få det till att vi faktakollat åsikter av Bali: Det stämmer naturligtvis inte.
Granskningen gäller hans sakpåstående om nivån på asylärendena, inget annat.

Faktakollar i en valrörelse väcker ofta starka reaktioner. I synnerhet från dem som granskats och dem som sympatiserar med dem – eller som ogillar greppet som sådant. Det är varken något nytt eller oväntat – och det kommer inte att påverka hur vi jobbar i den fortsatta valrörelsen. Det finns cirka 90 faktakollar länkade på faktiskt.se, av alla partier och i en rad olika frågor. Vi (DN, SvD, SR, SVT, Kit)  räknar med att tillsammans göra minst ett femtiotal till före valet.

Hanif Bali har tidigare kommenterat intervjun på Twitter, där han menar att reportern inför intervjun frågat vad han menade med ”abnormt höga” nivåer. Och att han svarat henne att han jämförde med Sveriges kapacitet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag