Ådahl (C) fick röster till talman: ”Garanterat ett antal sverigedemokrater”

Martin Ådahl (C). Foto: Centerpartiet CC BY 2.0
  • Tisdag 27 sep 2022 2022-09-27
E-post 638

Under måndagens talmansvotering i riksdagen fick Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl tio röster – trots att han inte var nominerad till posten. Ådahl tror att det hela rörde sig om några SD-ledamöter som ville spela honom ett spratt.
– Det är garanterat ett antal sverigedemokrater som vill driva gäck med situationen, säger Ådahl till Svenska Dagbladet.

Det var till valet av tredje vice talman som Martin Ådahl fick tio röster i den andra slutna omröstningen. I den första fick den talföre centerpartisten tre röster och i den tredje – där hans partikamrat Kerstin Lundgren slutligen valdes till posten – fick han fyra.

När hans namn lästes upp brast flera ledamöter ut i skratt, vilket hörs i filmer från omröstningen.

– Det är väl ingen statshemlighet att det är ett skoj och det är garanterat ett antal sverigedemokrater som vill driva gäck med situationen. Så är det ibland i politiken och det gäller att bara hålla god min, säger Martin Ådahl till SvD.

För egen del röstade Ådahl på partikamraten Lundgren (C).

– Jag kan känna att vi alla har ett uppdrag att representera väldigt många väljare, och det här är en skarp omröstning där det finns riktiga kandidater. Bland annat fantastiska Kerstin Lundgren som jag röstade på. De förtjänar stor respekt, säger han till SvD.

Förutom Martin Ådahl fick också Ali Esbati (V) och Björn Söder (SD) röster till rollen som tredje vice talman. Detta trots att inte heller de var nominerade.

På Twitter bedyrar Esbati att han inte var en av dem som röstade på Ådahl.

Andra är inte lika roade över rösterna på icke-nominerade ledamöter. Riksdagsledamoten Fredrik Malm (L) menar att det rör sig om lyteskomik och mobbning.

Malm riktar även kritik mot hela omröstningen, som tog lång tid och blev något turbulent.

Huvudpersonen själv verkar dock inte ta det hela på särskilt stort allvar.

Talmansvoteringen är inte det enda sammanhang som Martin Ådahl nämnts i de senaste dagarna.

I veckan har Expressen rapporterat om att flera centerpartister kräver partistyrelsens och däribland Martin Ådahls avgång efter det svaga valresultatet. När tidningen försökte konfrontera Ådahl med uppgifterna i riksdagen ville han inte svara på några frågor utan skakade bara på huvudet.

På Svenska Dagbladets fråga om han kandiderar till att ta över som partiledare efter Annie Lööf ger den ekonomisk-politiske talespersonen inte något entydigt svar.

– Det som Centerpartiet behöver göra nu är en ordentlig valanalys. Alla fantastiska människor som har kampanjat i den här valrörelsen behöver tillsammans gå till botten med vad vi kan göra bättre och rannsaka allt som vi kan förbättra, säger han till tidningen.

Läs även: Tre blågula övergav Kronlid (SD) i hemlig omröstning – liberaler nekar

Läs även: Hirvonens (MP) attack på Kronlid (SD) under talmansvalet: Rasist och abortmotståndare

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag