Adjö Abo – Radikale islamisten Abo Raad ska utvisas till Irak enligt släktingar

Foto: Wikimedia Commons
  • Fredag 26 apr 2019 2019-04-26
E-post 3378

GÄVLE Radikale imamen Abo Raad är inlåst på Migrationsverkets förvar. Det uppger Gefle Dagblad. Enligt uppgifter till tidningen från släktingar till imamen ska han utvisas till hemlandet Irak.

Doku har tidigare avslöjat att imamen Abo Raad, verksam vid Gävlemoskén, hyllat IS på sin Facebooksida.

”Bröder och systrar, be till Allah om stöd för deras sunnisyskon i Irak, där de utkämpar ett ödesdigert krig mot svekfullhetens, kufrs och syndfullhetens styrkor (…) Be för era syskon och stötta dem med era pengar, er själva och era tungorskrev han bland annat (texten är översatt från arabiska, reds. anm.).

Nu sitter Raad inlåst på Migrationsverkets förvar enligt Gefle Dagblad och ska skickas tillbaka till Irak enligt släktingar. Något utvisningsbeslut finns inte.

Abo Raad fick uppehållstillstånd i Sverige 1996 och har sökt om svenskt medborgarskap vid två tillfällen men fått avslag skriver Gefle Dagblad.

Raad har avslöjats som en ledande figur inom radikal salafistisk islam i Sverige.

Gefle Dagblad har intervjuat imamen Fekri Hamad från Västerås som beskrivs ingå i samma krets som Abo Raad.

– Det var i onsdags. De stoppade honom och tog honom. Varför? Ingen har sagt något!

Gefle Dagblads reporter frågar imamen vem som frihetsberövade Abo Raad.

– Det är klart att det är säkerhetspolisen! De har gripit honom för att utvisa honom från Sverige. Men det finns inget beslut, för då skulle de ha meddelat honom tidigare. Jag tror inte att Migrationsverket skulle göra så här. Plötsligt, efter 23 år i Sverige bara fatta ett beslut om utvisning. Det är olagligt, säger Fekri Hamad som tycker att processen är ”rättsvidrig”.

Abo Raad utreds av polis för misstanke för olaga tvång efter att han för några månader sedan tvingade en reporter att radera bilder på honom ur sin kamera i samband med en granskning av en muslimsk friskola.

Kammaråklagare Micael Dahlberg uppger till Gefle Dagblad att misstanken om brott kan stoppa utvisningen av Abo Raad från Sverige.

Gefle Dagblad skrev 2015 om Abo Raad och att han pekades ut som den militanta islamismens ledare i Sverige.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag