Advokat: Anhållne 19-åringen i Malmö kan komma undan med skyddstillsyn

En privatperson filmade delar av händelseförloppet som Sundström nu kommenterar. Foto: faksimil svtplay.se samt pressbild
  • Tisdag 27 aug 2019 2019-08-27
E-post 3801

En 19-åring är anhållen misstänkt för medhjälp i mordet på en mamma i Malmö i måndags. Men trots att brottet väcker starka känslor skulle 19-åringen i praktiken kunna gå fri – även om han anses skyldig. – Det skulle kunna sluta med skyddstillsyn, säger advokat Henrik Sundström som följt medierapporteringen.

”De ska jagas till världens ände om det behövs. Kallblodiga mördare kan inte få gå lösa”, twittrade justitieminister Morgan Johansson (S) efter mordet på öppen gata i Malmö där en mamma med ett barn i famnen sköts i huvudet. Men trots de kraftiga orden från politikern är det långt ifrån säkert att kännbara straff kommer utdelas till de som är inblandade i mordet.

Nyheter Idag har talat med advokat Henrik Sundström som har lång erfarenhet av brottmål samt är engagerad i Moderaterna. Han har följt medierapporteringen och noterar att en 19-åring är anhållen, misstänkt för medhjälp till mord. Sundström säger att i teorin kan 19-åringen komma undan med böter och skyddstillsyn.

– Vid medhjälp till brott finns inget minimistraff, utan domstolen är fri att sätta det straffvärde de anser att medhjälpen inneburit. I praktiken blir penningböter den nedre gränsen.

En annan omständighet som Sundström också nämner är den misstänkta gärningsmannens ålder. Eftersom han är 19 år gammal är det praxis med straffrabatt.

– Det betyder normalt att han får lite mer än hälften av det straff som någon över 21 år skulle få.

Fängelse ska undvikas för gärningsmän under 21 år

Vidare berättar Sundström att domstolen undviker att döma gärningsmän under 21 till fängelse i påföljdsbestämningen. Han säger att det ”finns en idé” hos svenska domstolar att gärningsmän under 21 ska hållas borta från Kriminalvården. Istället är det vanligare med skyddstillsyn – alltså att den dömde får en kontaktperson som ska besökas med jämna mellanrum.

– Om straffvärdet uppskattas till under ett års fängelse är det troligt med en påföljd som skyddstillsyn. Vad jag förstår av rapporteringen i SVT är han tidigare straffad för narkotika, eller ingår i något sådant sammanhang. Då skulle antagligen frivården finna att han är i behov av förebyggande insatser, det vill säga skyddstillsyn.

En omständighet talar emellertid för att 19-åringen kan sättas bakom lås och bom. Det är uppgiften om att han även är anhållen för grovt vapenbrott och där gäller ett minimistraff om två års fängelse. Men Sundström säger samtidigt att det är för tidigt att säga om så blir fallet.

– Det är ofta så att man anhölls för ett grovt brott men senare i processen sjunker rubriceringen och då kan minimistraffet, i det här fallet, om två år försvinna ur bilden.

En teoretiskt variant är att 19-åringen blir dömd för vapenbrott, men istället av normalgraden. Då gäller fängelsestraff, men det finns ingen nedre gräns i lagboken för hur kort ett sådant fängelsestraff kan bli.

– Kortaste tiden i fängelse är 14 dagar.

Troligare med fängelse om man skattefuskar

Efterhand utredningen fortsätter skulle 19-åringen kunna bli misstänkt för fler grova brott i samband med mordet på mamman i Malmö. Det kan även finnas försvårande omständigheter som framkommer. Det skulle i sin tur tala för en tuffare påföljdsbestämning från domstolens sida, men givet den information som finns nu menar Sundström att skyddstillsyn kan bli aktuellt.

– Generellt kan man säga att för straffvärden under ett års fängelse får man normalt skyddstillsyn om det anses finnas behov av det.

Det gäller emellertid inte för alla brott. Om 19-åringen inte varit behjälplig i mordet på mamman i Malmö utan istället ägnat sig åt skattebrott eller bokföringsbrott – då ökar sannolikheten för att ett fängelsestraff kan bli aktuellt.

– Undantagen är så kallade artbrott, vanligtvis brott mot staten. Det kan vara skattefusk, bokföringsbrott eller jaktbrott. Då är det vanligare att fängelse döms ut även vid lägre straffvärde, förklarar Sundström.

För den som vill läsa mer om varför 19-åringen trots allt kan slippa fängelse hänvisar Sundström till domarbloggen vid Södertörns tingsrätt. Där står att det är en uttalad ambition att ”ungdomarna så långt det är möjligt ska hållas utanför kriminalvården och frihetsberövande påföljder”.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag