Advokat i Opinion Live var vänsterdebattör med bakgrund inom revolutionär vänster

Foto: SVT
  • Fredag 22 feb 2019 2019-02-22
E-post 13453

STOCKHOLM Mikael Westerlund som debatterade med riksdagsmannen Hanif Bali i SVT:s Opinion Live på torsdagskvällen presenterades som advokat. Vad som inte framkom är att Westerlund har en lång politisk bakgrund inom radikal vänster och har tidigare varit ordförande för kommunistiska Vänsterstudenter som är öppet revolutionära och har suttit i Ung vänsters förbundsstyrelse.

Läs mer: Balis känga mot egna partiet om SVT – ”Kan inte vara helt öppen på grund av sekretess”

I SVT:s Opinion Live debatterades återvändande IS-terrorister. Det politiska representerades av Rasmus Ling (MP) och Hanif Bali (M). Från kanten hördes även terrorexperten Magnus Ranstorp, forskningsledare vid CATS på Försvarshögskolan, och en advokat vid namn Mikael Westerlund.

Westerlund anklagade Hanif Bali för att stå och ljuga.

– Att låta ge sken av, att nu kan folk komma till Sverige, nu kan de fortsätta leva som tidigare, det är fel, sade Mikael Westerlund om Hanif Bali.

Något som fick Bali att replikera.

– Den här paragrafryttaren här har ingen aning om hur verkligheten ser ut. De facto är det så att noll har blivit dömda. Menar de verkligen att ingen av de här 150 IS-terroristerna som har kommit tillbaka, ingen av dem har begått brott? Är det det han menar? Det är ju självklart, de har hållit slavar, de har halshuggit små flickor. De har stött denna organisation. Fler människor har blivit dödade i Sverige av återvändande IS-terrorister än IS-terrorister som har blivit dömda, sade Bali.

Mikael Westerlund presenterades som advokat. Han har tidigare – 2009-2010 – varit ordförande för Vänsterstudenter, en kommunistisk studentorganisation som beskriver sig självt som ”revolutionär”. Dessförinnan var Westerlund medlem av Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster där han satt i förbundsstyrelsen.

I debatten med Hanif Bali bekymrades Westerlund över att det nu tycks tillåtas en öppen debatt kring exempelvis medborgarskap för IS-terrorister. Westerlund ifrågasatte vilka som ska få uttala sig i så komplicerade frågor.

– Det är definitivt inte frågor där det är lämpligt att gaphalsar och där populister tillåts stå och skrika och prata om indragna medborgarskap utan att veta vad de pratar om, sade Mikael Westerlund.

Programledaren Belinda Olsson ville veta om det var Hanif Bali som Westerlund syftade på när han pratade om gaphalsar och populister.

–Ja, absolut, svarade Westerlund.

Westerlund menade att det finns flera osäkerhetsmoment när det gäller bedömningar av IS-terrorister för svenska domstolar. Bland annat hur man ska se på IS.

– Är det en frihetsorganisation eller en terrororganisation, funderade Westerlund.

Läs mer: Balis känga mot egna partiet om SVT – ”Kan inte vara helt öppen på grund av sekretess”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag