Advokat om nya samtyckeslagen: ”Nästan så man behöver ha skriftligt avtal innan man har sex”

Foto: Flickr
  • Lördag 13 jul 2019 2019-07-13
E-post 257

SVERIGE För första gången har Högsta domstolen, HD, kommit med ett avgörande utifrån den relativt nya samtyckeslagen. En 27-årig man döms för oaktsam våldtäkt, och nu varnar hans advokat Jörgen Frisk för att fler kan dömas oskyldiga.

I torsdags kom den första domen i HD som utgår från den så kallade samtyckeslagen som trädde i kraft för ett år sedan. Tidigare har det krävts hot, våld eller att offret befinner sig i en utsatt situation för att gärningen ska räknas som våldtäkt. Den som nu inte säkerställer att motparten deltar frivilligt kan dömas för vad som kallas oaktsam våldtäkt.

I den nya HD-domen, som blir prejudicerande, fälls en 27-årig man från Västerbotten för oaktsam våldtäkt mot en kvinna som han fick kontakt med på sociala medier. En natt hade de kommit överens om att sova tillsammans och när mannen kom till kvinnans lägenhet låg hon i sängen med trosor på sig.

Under natten inledde mannen ett samlag med kvinnan.

Målsägande blev då stel och gjorde inget motstånd under akten, vilket mannen tolkade som att han fick lov att fortsätta. Tidigare hade hon skrivit till honom att hon inte ville ha sex, varpå han svarade något i stil med ”ok”.

”Högsta domstolen konstaterar att en person som mot sin vilja utsätts för ett sexuellt närmande inte har något ansvar för att säga nej eller för att på annat sätt uttrycka sin motvilja. Vidare konstaterar domstolen att det faktum att målsäganden och gärningsmannen var ense om att ligga i samma säng och att de var klädda i enbart underkläder inte innebär att målsäganden deltog frivilligt i de sexuella handlingarna”, skriver HD på sin hemsida.

Mannens advokat Jörgen Frisk säger Nyheter Idag att enligt hans klient hade kvinnan vänt sig mot mannen och tagit av sig trosorna och att den uppgiften inte hade vederlagts under rättegången.

– Ändå så fäller de honom. Det kallas att man ska vara grovt oaktsam. Det är för mig svårt att förstå att det är grovt oaktsamt i en sådan situation. Hon har inte sagt nej och min klient har inte heller uppfattat någon sådan signal under samlaget, säger Frisk.

Domstolen slår fast att straffvärdet för den oaktsamma våldtäkten uppgår till åtta månaders fängelse. 27-åringen döms även för våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande, och ska sammanlagt avtjäna ett fängelsestraff på två år och tre månader, vilket är ett år kortare än det straff han fick i hovrätten.

Jörgen Frisk säger till SVT Nyheter att mannen är glad över det sänkta straffet men att han vidhåller att han inte förstod att det saknades samtycke. Frisk är kritisk till den nya samtyckeslagstiftningen och menar att den gör det svårare att bevisa vad som egentligen har hänt.

– Det blir svårt för domstolarna att till 100 procent få fram sanningen. Jag tror att det kommer att dömas personer som är oskyldiga, på ett helt annat sätt än tidigare, säger Frisk.

Nyheter Idag ringde upp Jörgen Frisk och bad honom utveckla sin syn på domen.

Varför tror du att fler kommer att dömas oskyldiga?

– För det första är det så att det krävs bara oaktsamhet. Min klient hade aldrig fällts om det varit den gamla lagstiftningen. Tidigare krävdes det uppsåt. Att man har använt våld, eller hotat, eller utnyttjat en persons hälsotillstånd, om denne varit sjuk, berusad eller drogad, påverkad, säger Jörgen Frisk.

– Nu ska man i stället förvissa sig om att målsäganden varit med på det hela tiden. Det blir en grannlaga uppgift för en domstol att förvissa sig om att det funnits samtycke under hela akten.

Vad kan man tänka på eller göra för att slippa bli oskyldigt anklagad och dömd?

– Det har nästan gått så långt att man ska gå över till att man ska ha ett skriftligt avtal. Det låter ju… ja jag vet inte. Men det är också vad mina kollegor säger när jag pratar med dem. Ett skriftligt avtal, säger Jörgen Frisk som samtidigt säger att det inte är par i fasta relationer som riskerar att drabbas.

– Det här kommer främst att drabba många ungdomar där det finns många tillfälliga förbindelser. Det har tidigare funnits fall där kvinnor inte har velat anmäla för att det inte kommer att leda till något åtal.

Men är inte det bra, att fler våldtäkter anmäls?

– Naturligtvis. Det är jättebra. Så ska det vara. Men du kommer också att ha människor som mår psykiskt dåligt som av olika skäl känner att ”här kan jag prova”. Och gör en anmälan av olika skäl. Om man tittar på det här aktuella fallet med min klient så säger kvinnan till sin fältassistent efteråt att hon ”tror att hon blivit våldtagen”. Hon vet alltså inte. Då har hon och min klient haft kontakt på SMS med varandra efter natten.

Hur rättsäker är lagstiftningen kring våldtäkt idag?

– Den har blivit mer osäker med det här. Lagrådet har ju kritiserat den också. Att Högsta domstolen säger att min klient varit grovt oaktsamt. Det känns jättekonstigt. I min värld har han gjort allt han kan för att försäkra sig om att hon var med på att ha sex.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag