Advokat vägrade visa leg – anklagar poliser för rasism

Gabriel Barsoum. Foto: Skärmdumpar från SVT
  • Onsdag 24 mar 2021 2021-03-24
E-post 1353

BOTKYRKA Advokaten Gabriel Barsoum utsattes för ett hårdhänt polisingripande i helgen, och menar att det hade med hans utseende att göra. Nu tänker han anmäla poliserna för tjänstefel.

I ett kort klipp som har fått spridning på sociala medier kan man se hur två poliser håller fast Gabriel Barsoum för att sedan tvinga ned honom på marken. Barsoums vän, som filmar det hela, skriker ”han är advokat, han är advokat” till poliserna.

SVT rapporterar att händelsen ägde rum under natten till lördagen på en bensinmack i Botkyrka. Gabriel Barsoum och hans två kompisar ska då ha blivit stoppade av polisen som bad om att få se Barsoums legitimation, men han vägrade.

– För mig var det ett experiment för att kolla vad blir följden av att jag inte legitimerar mig när polisen vill det, och när de inte egentligen har lagligt stöd för det, säger han till SVT.

– Jag tror att det här handlar om fördomar. Tittar man på mitt utseende och hur jag var klädd den aktuella dagen så ser man att jag är en vanlig medborgare från förorten, vilket jag också är.

SVT: Det är en ganska allvarlig anklagelse. Den implicerar ju nästan att det är rasistiskt utav poliserna.

– Det stämmer, och det är vad jag påstår också.

Barsoum säger att klippet som fått spridning är en del av en flera minuter lång film som han inte vill visa än utan kommer att använda i rätten. Han tänker anmäla poliserna för tjänstefel.

Från polisens sida är man förtegen om händelsen då saken ska utredas.

– Vi har tagit del av de här filmerna som har delats i sociala medier och utifrån det har vi upprättat en anmälan, och sedan har vi lämnat över den anmälan till särskilda utredningar som kommer att utreda ärendet som alltid är regel när det gäller en polisanställd. Därför kan vi inte säga mer än så för nu hanteras ärendet av SU, säger Åsa Wallentin, presstalesperson på Stockholmspolisen, till Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag