Afghan får straffrabatt efter mordet på 89-åriga Helga

Foto: Flickr
  • Tisdag 27 mar 2018 2018-03-27
E-post 783

SKELLEFTEÅ En 21-årig afghan dömdes på tisdagen i Skellefteå tingsrätt till 14 års fängelse samt utvisning för mordet på 89-åriga Helga.

Det var den 14 oktober förra året som Helga hittades död i ett soprum i närheten av hennes bostad i Norsjö. Det var några grannar som hittade henne strax före klockan 13.45 och ringde då 112.

Efter obduktionen kunde man konstatera att hon dog av förblödning efter att ett vasst föremål punkterat båda hennes lungor samt den stora kroppspulsådern. Den samlade skadebilden talade för att hon hade blivit mördad.

Åklagaren har yrkat på att det är en 21-årig afghan, Amir Hussein Amiri, som begick mordet och vittnesmål från flera personer gör gällande att han var på ungefär samma plats som Helga vid samma tid.

Orsaken till att han dödade henne ska vara att han hade dåligt med pengar – närmare bestämt 12 kronor och 49 öre på kontot. Dessutom hade han skulder hos Kronofogden på omkring 15 000 kronor.

Får ”åldersrabatt”

Tingsrätten tror på det ekonomiska motivet för gärningen. Det är också klarlagt att Amiri bytte och tvättade sina kläder direkt efter händelsen. Man har hittat blod i hans byxfickor som dock inte har kunnat DNA-bestämmas.

Man vet att 21-åringen har varit inne i soprummet och fått Helgas blod på en socka. Senare under dagen gjorde han sig av med sina skor. Dessutom finns det starka indikationer på att han var psykiskt instabil vid tillfället, möjligen för att han hade ekonomiska problem eller att han vantrivdes i Norsjö.

Sammantaget kommer tingsrätten fram till att det är ställt bortom rimligt tvivel att afghanen begick mordet och att han gjorde det ensam.

Hade han varit 21 år när brottet begicks hade han dömts till 16 års fängelse. Nu var han emellertid strax under 21 och får därför en viss reducering av straffet till 14 år.

Amiri själv förnekar mordet. Han erkänner dock olovlig körning, ringa narkotikabrott och rattfylleri, vilket han också dömdes för.

Läs även: Terroriserade 14-årig flicka efter att hon gjort slut – nu döms afghanen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag