Afghan försökte tända eld på sig själv i kommunhus: ”Jag hade kommit till slutet”

Polisens tekniker slår fast att tändaren fungerar.
  • Onsdag 20 Nov 2019 2019-11-20
E-post 269

SUNDSVALL En afghan i 20-årsåldern åtalas nu för försök till mordbrand efter att han försökt tända eld på sig själv inne på kommunhuset i Sundsvall. Enligt mannen berodde det på att familjen övergav honom när han konverterade till kristendomen.

Händelsen inträffade i juli 2017. Enligt åtalet klev mannen in på kommunhuset i Sundsvall, hällde brännbar vätska över sig själv och försökte tända på. ”En brand skulle inneburit fara för andras liv och hälsa och omfattande förstörelse av andras egendom”, skriver åklagaren.

I förhör berättar den polisman som kallades till platsen att mannen stod i bar överkropp, blöt och med en tändare i hand. På golvet låg en stor pöl med vätska.

Poliserna försökte tala med mannen men han verkade inte kunna engelska. När tolken kom fram sade mannen att han skulle tända på om inte hans fru kom dit.

Flera gånger försökte mannen tända tändaren utan att lyckas. Till slut rusade polisen fram och lyckades oskadliggöra honom.

”Jag var väldigt ensam”

I förhör förnekar mannen brott med motiveringen att han bara tänkte skada sig själv. Han berättar att hans fru och dotter hade lämnat honom och att han försökte ta reda på var de var. När han inte fick något svar från myndigheterna kände han sig ”tvungen att göra något”.

– Jag vill säga så här, att även om det var så att jag skulle tända på något, så var det mig själv jag ville tända på och bränna mig själv. Jag hade inte avsikt att skada någon annan, säger mannen.

Förhörsledaren frågar om han trodde att det skulle göra saken bättre.

– Nej, det var egentligen så, att jag hade kommit till slutet. Jag mådde inte alls bra psykiskt och jag orkade inte längre och fortsätta så här.

Afghanen berättar mer om bakgrunden till händelsen.

– Det var så här, att jag har varit en muslim som konverterade till kristendom. På grund av det, som jag gjorde, blev jag avvisad av mina föräldrar, min familj. Alla lämnade mig. Och jag var väldigt ensam. På det lämnade även min fru mig och tar min dotter. Så då var jag, mådde jag väldigt dåligt.

Åklagaren yrkar inte på att mannen ska utvisas.

Läs också:

Gränspolisen utvisar inte afghanska familjer som fått utvisningsbeslut – erkänner i SVT

Afghan döms för Kil-mordet – får åldersrabatt

Iraks försvarsminister är svensk medborgare och folkbokförd i Stockholmsförort

Gör skillnad

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag