Afghan tyckte inte att han fick nog med pengar – slog sönder HVB-hemmet

Afghanen gick lös på inredningen i HVB-hemmet. Bild ur förundersökningen. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 14 feb 2018 2018-02-14
E-post 5749

UPPSALA En 17-årig afghan åtalas nu för skadegörelse och olaga hot sedan han gick bärsärkagång på HVB-hemmet som han bodde på förra året. Anledningen var att han inte hade fått så mycket pengar som han väntat sig.

Nyheter Idag har läst förundersökningen om händelsen. Det var den 3 april förra året, runt klockan 19.30 på kvällen, som 17-åringen verkade nedstämd. Personalen på boendet för ensamkommande barn i Skyttorp i Uppsala noterade att han betedde sig annorlunda vid middagsbordet och frågade vad som stod till.

Afghanen berättade att han var upprörd då han inte fått så mycket pengar för ett praktikjobb som han trodde att han skulle få. Han hade gjort arbeten utan att ha fått godkänt och försäkringsintyg från boendet. Personalen föreslog att de skulle ta en promenad så att han kunde andas ut. Men istället tog afghanen ett metallrör från skostället i hallen och gick till köket.

Skulle slå ner den som kom nära

Där börjar han slå sönder saker, öppnar köksskåp och kastar porslin omkring sig. Både personalen och andra boende försöker lugna ner honom, men det går inte. Afghanen går vidare till vardagsrummet, slår sönder platt-tv:n och slänger ut en Xbox genom fönstret. Enligt personalens vittnesmål skriker han att han ska slå sönder hela hemmet och den som kommer nära honom.

Man utrymmer alla boende, ringer 112 och gör sig redo att åka bil därifrån om afghanen kommer ut och börjar jaga de andra. Efter en timme har dock killen lugnat ner sig och satt sig på sitt rum. Han körs till sjukhus för skador han har åsamkat sig själv och får sedan sova på hotell.

Tusentals kronor i skadegörelse

Han anmäls till polisen, och kostnaden för skadegörelsen samt personalens extraarbete beräknas till 96 019 kronor. Han har erkänt skadegörelsen men förnekar att han har hotat någon.

I vittnesmålen till händelsen berättas en detalj som kan ha bidragit till 17-åringens ilska. Han sägs ha varit under press från sin familj att skicka hem pengar. Han hade lånat 3 000 kronor av en kompis och skickat det till hemlandet. Möjligen hade han sedan svårt att betala tillbaka pengarna.

Läs även: Anställda på HVB-hem hade intima relationer med ensamkommande

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag