Afghaner fick åldern uppskriven – Polisanmäls av kommunalråd

Foto: Nyheter Idag Fotot är taget vid en afghansk sittdemonstration i Stockholm.
  • Fredag 29 Dec 2017 2017-12-29
E-post 1449

MARIESTAD Kommunstyrelsens ordförande i Mariestad polisanmäler två afghaner som, efter ålderstest, fått sin ålder uppskriven.
– Detta har satts i system. Det är ingen hemlighet att många har saknat skyddsskäl och då använt åldersnedskrivning till att försöka få stanna.  

Kommunstyrelsens ordförande i Mariestad Johan Abrahamsson (M) polisanmäler två afghaner för bidragsbrott. I juni i år fattade Mariestads kommun beslut om att polisanmäla alla ensamkommande som, efter ålderstest, får sin ålder uppskriven till 18 år eller äldre. Det rapporterar SvD.

Afghanerna har fått sin ålder uppskriven med två år.

– Vi har har gjort det av två anledningar: Man har uppgivit felaktig ålder. Och sen tack vare detta har man hamnat på ett kommunalt boende som är avsett för barn och inte vuxna. Då har man tagit resurser från de personer som skulle ha varit där. Om man självmant rättar sin ålder kommer man ifrån en polisanmälan, säger Abrahamsson till SvD.

Den lokala oppositionen  är skarpt kritisk till polisanmälan och menar att många afghaner inte själva vet hur gamla de är på grund av afghanska tideräkningen. Det är en klyscha, enligt Abrahamsson.

– Detta har satts i system. Det är ingen hemlighet att många har saknat skyddsskäl och då använt åldersnedskrivning till att försöka få stanna. 

Varken Liberalerna, Centerpartiet eller Kristdemokraterna ställer sig bakom polisanmälan. Enligt Anders Karlsson (C) är det inte kommunens ansvar att anmäla afghanerna, han tycker istället att det är statens ansvar eftersom det är staten som placerat dem i Mariestad. Det säger han till Mariestads-Tidningen. 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag