Afghankaos i Västerås: ”Dras in i kriminalitet, missbruk och prostitution”

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Fredag 23 Nov 2018 2018-11-23
E-post 1950

VÄSTERÅS En polis i Västmanland med ”mycket god insyn” i ensamkommande afghaners brottslighet larmar om att många som fått uppehållstillstånd genom gymnasielagen hamnar i kriminalitet.

Polismannen, som fått vara anonym, säger till SVT Västmanland att mellan 75 och 100 afghaner cirkulerar mellan Västerås, Uppsala och Stockholm i vad som beskrivs som ett kriminellt ”parallellsamhälle”.

– Vi ser att dom ägnar sig åt narkotikaförsäljning, stölder av framförallt dyra kläder som jackor och så vidare. Sen utnyttjas dom även som svart arbetskraft, säger polismannen till SVT.

Läs även: 26-årig afghan dömd för sexbrott i Norge – går på gymnasiet i Sverige

Ofta är deras identitet oklar, och de kan ha upp till fem identitetshandlingar på sig när de kontrolleras av polis. För att bättre kunna utreda deras brottslighet har polisen i Västerås utvecklat ett eget system för fotografering och identifiering av de unga männen, enligt polismannen.

Många afghaner försörjer sig också genom svartarbete på arbetsplatser i Västerås inom service och handel där de arbetar för bråkdelen av en normal lön.

Läs även: Gymnasielagen får grönt ljus trots domstolarnas kritik

– Dom här killarna har väldigt lite att sätta emot eftersom dom saknar i princip allt. De blir extremt utsatta, säger polismannen, som är mycket kritisk till gymnasielagen.

– Generellt tycker jag att lagen är en form av missriktad välvilja. Att sätta unga ensamma män i den här situationen är oansvarigt. Det är min åsikt.

Bli PLUS-medlem och läs hela artikeln. Då stöder du vår journalistik.

69 kronor i månaden!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag