Afghanska sittprotester sprider sig över landet

Foto: Nyheter Idag Fotot är taget vid en afghansk sittdemonstration i Stockholm.
  • Söndag 13 aug 2017 2017-08-13
E-post 2088

SVERIGE Konceptet, att sitta ner och demonstrera mot utvisningar till Afghanistan, sprider sig över landet. Det sittdemonstreras i Göteborg, Linköping, Jönköping, Luleå och Malmö.  För att Afghanistan är ett av världens farligaste länder just nu, säger Sandra Svensson, från nätverket Skåne för amnesti, till SVT.

Det började med en sittdemonstration på mynttorget i Stockholm. Demonstrationen lockade till sig allt fler asylsökande och sympatisörer varpå den fick flytta till Medborgarplatsen.

Liknande demonstrationer har nu genomförts i Göteborg, Linköping, Jönköping, Luleå och Malmö. Det uppger SVT.

I Malmö sittdemonstrerar man utanför stadshuset. Sandra Svensson, från nätverket Skåne för amnesti, berättar varför man demonstrerar emot utvisningarna.

 För att Afghanistan är ett av världens farligaste länder just nu, säger Sandra Svensson till SVT.

Demonstranterna i Stockholm kräver att alla utvisningar till Afghanistan ska stoppas samt att migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik ska komma till demonstrationen.

Ribbenvik har inte besökt demonstrationen men har svarat organisationen, Ung i Sverige, som är drivande bakom utvisningsprotesterna.

”När det gäller säkerhetsläget i Afghanistan följer Migrationsverket hela tiden utvecklingen och vår bedömning är för närvarande att läget i landet är allvarligt och att det har försämrats det sista året. Det är därför så många människor från olika delar av Afghanistan får skydd i vårt land. Det finns dock fortfarande stora skillnader mellan olika delar av landet och även inom regioner. Vår bedömning är att konflikten inte nått en nivå där den drabbar alla i hela landet, alltså den nivå som krävs för att alla som kommer därifrån har rätt att stanna. Det är också därför som vi inte har möjlighet att tillgodose de önskemål ni har om ett generellt beslut om att alla människor från Afghanistan ska få stanna i Sverige”, skriver Ribbenvik i sitt svar till demonstranterna.

Hela svaret kan du läsa här. 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag