Afrikaresenär vårdas för misstänkt ebolasmitta

Genrebild. Foto: Flickr
  • Fredag 4 jan 2019 2019-01-04
E-post 51

UPPSALA En person som tros ha smittats av den mycket allvarliga sjukdomen ebola vårdas just nu på infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det uppger Region Uppsala i ett pressmeddelande.

Det var lasarettet i Enköping som först fick in patienten som misstänks vara smittad av ebola. Akuten på lasarettet är därför för tillfället stängd och patienter hänvisas i första hand till primärvården eller akuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Patienten hålls isolerad och personal som träffat patienten är omhändertagna. Än så länge rör det sig bara om ett misstänkt fall av ebola och provsvar väntas komma ”någon gång ikväll”, uppger Region Uppsala.

Ebola är en sjukdom som kan orsaka potentiellt livshotande blödningar. Enligt 1177 Vårdguiden finns ebolaviruset naturligt i regnskogsområden söder om Sahara.

Mikael Köhler, chefsläkare i Region Uppsala, säger till Expressen att patienten kom till Sverige för ungefär tre veckor sedan och har vistats i Burundi. Patienten uppvisar symptom som blodiga kräkningar och blodig avföring vilket kan bero på ebolasmitta.

– Risken är ganska liten, han har inte varit i områden där det varit någon aktiv smitta, men symptomen kan vara förenliga med det. Så vi måste hantera det med säkerhet, säger Mikael Köhler.

– Vi upprättar listor på alla som skulle kunna vara exponerade, det är det vi gör nu. Sedan ska vi vara medvetna om att det här kan lägga sig. Men vi förbereder som om det här var en smitta just nu, säger Köhler till Aftonbladet.

Fakta Ebolaviruset

Ebolavirus kan orsaka blödarfeber med hög dödlighet och utbrott av sjukdomen förekommer med jämna mellanrum i Central- och Västafrika. Ett 20-tal utbrott har beskrivits varav det som drabbade Liberia med omkringliggande länder 2013–2015 är det i särklass största.

Ebolavirus smittar mellan människor genom infekterade kroppsvätskor såsom saliv och blod, vilket framför allt innebär en risk för anhöriga och vårdpersonal.

Infekterade personer blir smittsamma först vid symptomdebut och smittsamheten ökar under sjukdomsförloppet.

Dödligheten varierar men har beräknats ligga mellan 50–90 procent vid utbrott i drabbade afrikanska länder. Med tillgång till adekvat intensivvård är dödligheten sannolikt betydligt lägre.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag