Aftonbladet anlitar genusexperter för att utreda sexistisk internkultur

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén. Foto: Nyheter Idag samt pressbild
  • Torsdag 2 Nov 2017 2017-11-02
E-post 887

STOCKHOLM Två fristående genusexperter ska utreda den sexistiska kulturen på Aftonbladet. Det meddelar tidningens publisher Sofia Olsson Olsén i ett internt mejl, erfar Dagens Opinion.

Efter krisen på Aftonbladet, där flera medarbetare anklagas för våldtäkt, meddelar nu Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén att experthjälp anlitas för att utreda internkulturen. Till sin hjälp anlitar Olsson Olsén två genusexperter. Det framgår av ett internt mejl som Dagens Opinion tagit del av.

”I dag börjar våra fristående genusexperter Christina Franzén och Solveig Warpman att intervjua medarbetare på redaktionen. Arbetet fortgår de kommande veckorna och ska landa i en nulägesbeskrivning om hur vi har det på Aftonbladet. Deras rapport lägger grunden för det förändringsarbete vi har framför oss”, skriver Olsson Olsén i mejlet.

Den ena genusexperten, Christina Franzén, var sekreterare och författare i den statliga utredningen ”Mäns föreställningar om kvinnor och chefskap (SOU 1994:3)”. Hon är även diplomerad organisationskonsult vid Gestaltakademin i Skandinavien, enligt hennes egen presentation på sin hemsida.

Den andra genusexperten, Solveig Warpman, är också diplomerad gestaltterapeut. Gestaltterapi beskrivs som en existentiell, alternativ psykoterapiform.

De bägge män som anklagas för våldtäkt är avstängda från tidningen. En av dom, Fredrik Virtanen, har själv kommenterat anklagelserna i Aftonbladet. Han säger att han tidigare betett sig ”tölpaktigt” och ”skitstövligt” men nekar till att han ska ha gjort sig skyldig till våldtäkt.

Den andra medarbetaren, som även han har stängts av från tidningen, har inte kommenterat anklagelserna offentligt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag