Aftonbladet är en bättre tidning än du tror

Chang Frick, grundare av Nyheter Idag.
  • Tisdag 31 okt 2017 2017-10-31
E-post 603

BLOGG Trots skandalerna som omger ledarredaktionen på Aftonbladet och anklagelserna mot ytterligare medarbetare på samma tidning måste jag säga att Aftonbladet ändå är en av de bättre tidningarna i Sverige. Jag ska berätta varför.

ÅSIKT av Chang Frick

Chang Frick startade Nyheter Idag och fungerar idag som en redaktör på tidningen. Åsikterna som uttrycks i den här texten är hans egna och speglar inte nödvändigtvis åsikterna hos andra medarbetare på Nyheter Idag.

När jag så smått började göra mina artiklar och texter på Nyheter Idag var det många som undrade vad nu detta var för en sajt. Utan att över huvud taget titta på vad vi skrev bestämde sig LO:s avlönade mobbare på Politism att vi minsann är rasister, nazister och fascister.

De gjorde en bild med uppmaningen att inte dela sajter som var listade. Där fick jag finna mig tillsammans med nazistiska Nordfront. Ingen motivering gavs, ingenting. Eric Rosen och Margit Atladottir, som driver Politism, hade bestämt vem jag var utifrån sin magkänsla.

Politism har presenterats som ett Aftonbladet-projekt underställt tidningens ledarsida och fick genast legitimitet genom detta. Det gjorde att hundratusentals trodde på påståendet att den där Chang Frick och Nyheter Idag minsann är nazister. Sen var det inte mer med det.

Oavsett hur bra journalistik vi presterat har folk varit livrädda för att dela våra artiklar. Jag har fått slita som ett jävla as för att få folk att fatta att nej, jag är snarare en luffare i no-go-zonen Hallunda, med både romsk och judisk bakgrund, än någon högerextremist. Jag vill helt enkelt bidra med bra berättelser, bra avslöjanden och annat som är relevant för en allt mer växande målgrupp.

Samtidigt har nyhetsjournalister på exakt samma tidning haft en tvärtom-inställning. Några av de bästa bollplanken har arbetat och arbetar på Aftonbladet. Genuint bra människor. När jag haft något nytt avslöjande som Aftonbladet varit intresserade av har de gett oss credd som om vi vore vilken tidning som helst.

De var en av de första tidningarna att göra det.

Och sådant är viktigt. Att behandla alla rättvist, oavsett om det är en kändis eller om det är en liten uppstickare. Jag har lärt mig mycket matnyttigt från just denna redaktion. Och jag tror att just detta är viktigt att poängtera när drevet går som hårdast mot den tidningen.

Ja, ledarsidan på Aftonbladet är en belastning för alla på den tidningen. Och det problemet är långt större än turerna runt Fredrik Virtanen. Denna ledarsida, med avknoppningen Politism, har satt i system att mobba och förtala andra. Det är inte konstigt att skadeglädjen är på topp när de får, som Thomas Gür formulerade det, ”såväl stekas som koka i sitt eget tämligen härskna flott”.

De förtjänar skit, alla dagar i veckan. Jag är den första att säga det.

Men det är också därför jag i rättvisans namn måste säga att nyhetsdelen på Aftonbladet generellt är något helt annat. Det finns mängder med duktiga människor som på fullt allvar försöker förstå omvärlden och som inte alls kletar rasist- eller naziststämpel på folk efter godtycke. Detta kan inte nog understrykas, då jag vet hur den allmänna bilden bland mina läsare är av denna tidning.

Jag har alltid avskytt orättvisor och försöker själv vara rättvis så gott det går. Ibland gör även jag fel och när vi publicerade näspetar-storyn om Aftonbladets ansvarige utgivare Lena Mellin gick jag antagligen lite över gränsen. Det var elakt och det får jag helt enkelt be om ursäkt för.

Mellin är en snäll tant och jag har pratat många gånger med henne. Det är också något som bör poängteras eftersom jag ser många skriva elakheter om henne varje gång det är något de inte gillar. Men man behöver inte alltid hålla med folk, det går fortfarande bra att bete sig vettigt.

Till och med tidningens förre chefredaktör Jan Helin har varit korrekt och reko de gånger jag haft något med honom att göra. Han var också en av de första att behandla mig sjysst. Och jag skulle säga att det där lever kvar. När jag häromdagen piskade på tidningen om ett faktafel i Jan Guillous krönika kom de att backa till slut. Nu är kolumnen ändrad.

Ingen stor grej kanske, men det visar ändå att bortom stoltheten är även de noga med att rätt ska vara rätt.

Det är bland annat därför jag vill poängtera att lika lite som jag har ett skit med nazisterna på Nordfront att göra, lika lite har de flesta Aftonbladet-journalister på tidningen med ledarsidan att göra. Tänk på det nästa gång du ondgör dig över denna tidning. Långt ifrån alla på Aftonbladet förtjänar skit.

P.S Jag vill också rekommendera Åsa Linderborgs text apropå stormen runt Aftonbladet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag