Aftonbladet/Demoskop: Stort tapp för SD under pandemin

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 5 feb 2021 2021-02-05
E-post 581

SVERIGE Sverigedemokraterna har hamnat i skymundan undan pandemin – och riskerar att stanna där. Det skriver Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin apropå Aftonbladet/Demoskops senaste mätning.

I sin artikel om den nya mätningen fokuserar Lena Mellin på SD:s utveckling. Partiet backar med 1,2 procentenheter till 18,3 procent jämfört med förra månadens mätning. På längre sikt har partiet tappat desto mer.

Under det gångna pandemiåret har SD förlorat 5,2 procentenheter, eller 320 000 väljare. Lena Mellin tror att partiet kan få svårt att ta tillbaka dessa väljare inför valet nästa år.

”De vevande utspelen passar inte i kristider. Andra oppositionspartier vill inte kroka arm med dem i frågor som är relaterade till pandemin. Det vill säga de som står överst på väljarnas dagordning just nu”, skriver Mellin.

”SD är alltså mindre relevanta just nu. Hur de ska bli det utan att pandemin stillnat är svårt att förstå. De verkar i alla händelser inte ha begripit det själva, trots ett års betänketid.”

I övrigt är förändringarna små i den nya mätningen och det framgår inte om någon av dem är statistiskt säkerställd. Två partier ligger under riksdagsspärren: Liberalerna och Miljöpartiet.

Aftonbladet/Demoskop februari

S: 24,7
M: 23,2
SD: 18,3
C: 9,6
V: 9,4
KD: 6,5
MP: 3,5
L: 3,1
Övriga: 1,7

Undersökningsperiod: 26 januari till 3 februari

Läs även: M halkar efter SD i nya Sentio – och botten ur för Liberalerna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag