Aftonbladet fälls för publiceringar om Fredriksson

Benny Fredriksson. Foto: Frankie Fouganthin
  • Tisdag 12 mar 2019 2019-03-12
E-post 314

Pressens opinionsnämnd, PON, fäller Aftonbladet för tidningarnas publiceringar om Benny Fredriksson, tidigare chef på stadsteatern, avliden 17 mars 2018.

PON skriver i sitt beslut att Aftonbladet har grovt brutit mot god publicistisk sed genom att publicera ”en rad allvarliga anklagelser samt djupt kränkande och nedsättande omdömen” utan att ha tillräckliga belägg.

Läs mer: Benny Fredriksson fick PTSD av mediernas drev – tog sitt liv

Aftonbladet klandras också för att man inte gav Fredriksson ”en rimlig möjlighet till bemötande”. PON:s beslut går att läsa i sin helhet här.

Publiceringarna ledde till att Fredriksson lämnade sitt arbete på Stadsteatern, och enligt hustrun Anne Sofie Von Otter var det också publiceringarna som fick Fredriksson att ta sitt liv. Aftonbladet anmäldes till PO av närstående till Fredriksson.

– Det som är viktigt att notera är också att PON har konstaterat att Aftonbladet har gjort sig skyldigt till att grovt brutit mot publicistisk sed. Det är ett mycket tydligt beslut, säger Hanna Larsson, juridiskt ombud för Benny Fredrikssons familj, till Medievärlden.

Läs även: Fredriksson tog inte sitt liv tillräckligt snabbt – så försöker Wolodarski undkomma ansvar

Aftonbladets publisher Lena K Samuelsson skriver i en kommentar att man tar åt sig av kritiken och att man under året ”gjort ett antal större förändringar för att säkra Aftonbladets publicistiska linje”.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag