Aftonbladet granskar: Så många har fått jobb sedan 2015

Genrebild. Foto: News Øresund - Johan Wessman CC BY-2.0
  • Torsdag 3 okt 2019 2019-10-03
E-post 993

SVERIGE Aftonbladet har kartlagt vad som hände med de asylsökande som kom till Sverige under krisåret 2015. Av de som fått permanent uppehållstillstånd har drygt var tionde över 15 år fått jobb.

Aftonbladets granskning, som inleddes i maj, visar att 60 501 av de knappt 163 000 personer som sökte asyl under 2015 har fått permanent uppehållstillstånd. Med statistik från Statistiska centralbyrån har man undersökt vad dessa människor gör i dag.

Av de som är över 15 år, 40 019 personer, får 4 574 sin försörjning genom arbete. Drygt en av tio har alltså fått jobb sedan 2015. De flesta av dessa, 3 817, är män.

Desto fler försörjs av bidrag.

• 23 444 får etableringsersättning
• 18 405 får socialbidrag
• 9 970 får studiemedel
• 109 får a-kassa
• 101 får sjukpenning

Granskningen visar även att arbetslösheten är högre än riksgenomsnittet i åtta av de tio kommuner som tog emot flest asylsökande 2015. I samtliga tio kommuner är bidragsberoendet större än riksgenomsnittet.

Aftonbladet har talat med nationalekonomen och professorn Per Lundborg som tycker att Sverige behöver fler enkla jobb som inte kräver utbildning.

– Det är enda sättet som vi kan lyckas med integrationen, annars kommer vi under en lång tid att ha en stor grupp utanför arbetsmarknaden, säger han.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag