Aftonbladet om SD:s kampanj i Grekland för att minska asyltrycket: ”De har en flyktingfientlig hållning”

  • Måndag 9 Nov 2015 2015-11-09
E-post 169

GREKLAND Som ett led i Sverigedemokraternas pågående kampanj, där partiet bland annat kräver folkomröstning om invandringen och vill hejda asylströmmen till Sverige, är representanter för partiet på plats i Grekland för att uppmana migranterna att inte resa hit. Det är något som Aftonbladet reagerar på. – De har en flyktingfientlig hållning, säger nyhetschefen Jonathan Jeppsson till Nyheter Idag.

Aftonbladet har under dagen reagerat på att representanter från SD är på plats på den grekiska ön Lesbos, som ligger utanför den turkiska kusten. I en artikel uppmärksammar den S-märkta tidningen att partiet delar ut flygblad till migranterna på ön med uppmaningar om att inte komma till Sverige.

– Vi har informerat om hur det fungerar rent ekonomiskt och vad det är för Sverige de hamnar i. Det finns en allmän villfarelse att det är någon form av lyxliv som väntar i Sverige. Men nej, det är inte så och det är lika bra att människor innan de inleder sin ganska farliga resa genom Europa faktiskt vet om vad det är som gäller, säger SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein till Nyheter Idag.

– Dessutom, för vårt lands skull klarar vi uppenbart inte av det flöde som är, vi måste minska det flödet.

”Flyktingfientlig hållning”

I samband med kampanjandet på Lesbos har SD:s medarbetare filmat och fotograferat, något som Wallerstein säger att partiet alltid gör i samband med sina kampanjer för att dokumentera dem. Men att SD fotograferar migranter är något som Aftonbladet reagerar på.

– Folk får väl bedöma om det är rätt eller fel att ett politiskt parti åker runt och fotograferar flyktingar och vad de bilderna kommer användas till, säger Aftonbladets nyhetschef Jonathan Jeppsson till Nyheter Idag.

– Det skulle man ju kunna tycka att det är märkligt att ett politiskt parti som har en flyktingfientlig hållning åker runt och fotograferar flyktingar. Det finns säkert de som kan tycka att det är lite anmärkningsvärt.

Är det mer fel om SD gör det än om Aftonbladet gör det?

– Jag säger inte att det här är fel, jag säger att det kan tyckas verka lite anmärkningsvärt.

– Nu är ju inte Aftonbladet ett politiskt parti, det är väl det som skiljer lite grand från Sverigedemokraterna. Det var inte så länge sedan som vi kunde avslöja Sverigedemokraterna med att åka runt och filma i olika invandrartäta bostadsområden, det var väl inte någon fin bild som visades upp på de filmerna och bilderna.

Jag bor själv i ett invandrartätt område, varför får man inte filma här?

– Jag refererar till en särskild händelse som vi skrev om innan valet för ett år sedan ungefär. De åkte runt och sa saker som ”där fick jag negern på film”. Det skulle inte användas i en positiv bemärkelse.

– Det är skillnad på om man gör det som politiskt parti i syfte att använda det i någon form av propaganda eller att ta en semesterbild.

Men om man är ett politiskt parti och ska göra en kampanjfilm inför valet och skildra verkligheten. Det kanske brinner en bil i Fittja till exempel och man vill visa upp det i filmen. Det är ju inte något som Aftonbladet visar, eller SVT, det brinner ett 20-tal bilar i Stockholm varje helg. Är det inte bra då att kunna göra det?

– Allt handlar om vilket syfte man gör det i. Det är väl det allting handlar om, vi säger inte att det är fel, men vi beskriver det som Sverigedemokraterna gör och det är bra att kunna göra det.

Jeppsson fortsätter med att förklara att det inte är fel att ta bilder på migranter i Grekland eller att dokumentera invandrartäta områden i Sverige så länge den politiska vinklingen är den rätta.

– Om man tar bilder för att lyfta fram deras hjälplöshet och svåra situation så kanske det har sitt sammanhang, men om man tar bilder i ett annat syfte som ska användas till politisk propaganda så kanske saken hamnar i ett annat läge.

Så du menar att det politiska syftet spelar in?

– Absolut! Om bilden ska användas i ett politiskt syfte så har det en helt annan bakgrund än om det ska vara för att skildra ett skeende i en nyhetshandling.

”Sverigedemokraterna är ju inte Moderaterna”

Jonathan Jeppsson säger också att Aftonbladet troligen agerat annorlunda om det hade varit företrädare för Socialdemokraterna eller Moderaterna som varit i Grekland för att filma eller ta kort inför en politisk kampanj.

– Jag kan inte svara på det. Det är möjligt att vi skulle göra något på det också, men Sverigedemokraterna är ju inte Moderaterna eller Socialdemokraterna.

– De har tidigare åkt runt och filmat och uttryckt sig rasistiskt just i det här syftet att samla in material. Den gången gällde det invandrartäta förorter. De har en historia av att ha gjort såhär förut, det finns en bakgrundshistoria till Sverigedemokraterna och hur de gått tillväga.

SD: Aftonbladet vill ha monopol

Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein ger däremot inte mycket för kritiken från Aftonbladet:

– Det är märkligt med en journalist som inte vill att andra ska fota och filma när de själva brukar gilla att göra det, säger han.

– Det är många gånger som det har behövts att vi fotar och filmar. Dessutom brukar svensk media ibland missa hela bilden, så det är bra att andra gör det också, men jag förstår att han vill ha monopol på det.

Att det skulle vara någon skillnad mellan att SD eller att något annat politiskt parti åker till Grekland och genomför kampanjer, fotograferar eller filmar tycker han låter ”korkat”.

– Det låter som ett ganska ogenomtänkt uttalande av honom. Jag har ingen kommentar till det, det låter korkat bara, säger Wallerstein.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag