Aftonbladet om terrorn: Det är bilarnas fel

Det är bilarnas fel. Faksimil Aftonbladet
  • Måndag 10 apr 2017 2017-04-10
E-post 2559

SVERIGE ”Bilar har förvandlats till dödliga vapen”, så inleder Eva Franchell en ledartext i Aftonbladet. Problemet är inte terrorismen, utan bilismen. ”Om folk i framtiden ska kunna skyddas måste bilarna helt enkelt bort från samlingsplatser och citykärnor”, är hennes slutsats.

I Aftonbladet lägger Eva Franchell fram tesen att det enda sättet att skydda medborgarna från terrordåd är att förbjuda bilismen i innerstaden. Hon är också kritisk till att uppfällbara skydd i gatan endast finns runt riksdagshuset, och menar att det är ett tecken på att politiker bara vill skydda sig själva, inte övriga medborgare. Det talas tydligen också för lite om torg och parker där ”barn kan röra sig fritt utan fara för sina liv”.

För ett knappt år sedan skrev hon att ”klimatpolitik förebygger terrorism” i en text där Anders Ygeman klandrades för att han oroade sig mer för terrorism än klimatet. Där hette det också att IS uppstod på grund av matbrist.

Att Eva Franchell inte tycker om bilar är inget nytt. Hon har tidigare antytt att svenska män väljer stora bilar för att de har små penisar, och beklagat att den feministiska snöröjningen i Stockholm inte fungerade som det var tänkt. ”Kvinnor halkar oftare än män. Sannolikt för att det är kvinnorna som går eller springer till bussen.”

Efter terrordådet i London förra månaden menade Franchell att man inte skulle ge efter för terroristerna, och anförde som exempel att det var rätt att inte ställa in klimatmötet i Paris efter morden på Charlie Hebdos redaktion. Men att stänga Stockholms innerstad för biltrafik är fullt rimligt, menar hon.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag