Aftonbladet om turkiska kändiskockens fascisthälsning: ”Tidernas tuffaste valselfie”

Foto: Faksimil Aftonbladet
  • Måndag 17 apr 2017 2017-04-17
E-post

STOCKHOLM Kändiskockens fascisthälsning kallas för tidernas tuffaste valsefie av Aftonbladet. Kritiker menar att kändiskockens posering i själva verket är en anspelning på den turk-fascistiska varghuvudshälsningen. Aftonbladet dömer ut kritiken.

Kocken Saltbae har blivit känd på internet för att han håller armen konstigt när han saltar sin mat. Saltbae heter egentligen Nusret Gökçe och är turkisk medborgare. Under söndagen la han sin röst i den turkiska folkomröstningen.

LÄS ÄVEN: Erdogan stärker sitt grepp om Turkiet efter kraftigt kritiserad omröstning

När Saltbae röstar är det dock inte sin vanliga posering som vi ser utan istället formar han handen likt ett varghuvud. Något nyhetssajten Aktuellt Fokus uppmärksammat.  I Turkiet är varghuvud-tecknet en välkänd fascisthälsning som används av Grå vargarna, Bozkurtlar på turkiska.

Grå vargarna är en fascistorganisation inspirerad av såväl tysk nationalsocialism som av panislamism. De ses som den väpnade grenen av turkiska partiet MHP. Organisationen har bland annat försökt mörda påven. De strävar efter att bygga en turkisk superstat som sträcker sig från Balkan till Centralasien.

Aftonbladet frågar sig i rubriken ”Är det här tidernas tuffaste valselfie” varpå de publicerar bilden på Saltbae. I artikeln erkänner man att Saltbae erhållit kritik i sociala medier från personer som drar paralleller till den våldsamma fascistorganisationen, men enligt Aftonbladet är det mer troligt att Saltbae bara anspelar på sin vanliga saltningsposering.

Saltbae har dock uppmärksammats vid tidigare tillfällen bland annat för att ha poserat med en turkisk flagga med Kemal Mustafa Atatürk på. Atatürk är Turkiets första president som bland annat genomdrev omfattande ”turkifieringar” av landets befolkning där minoriteters egendomar konfiskerades och människor tvångsförflyttades i syfte att assimileras i den turkiska nationella identiteten.

Aftonbladet driver bland annat kampanjen Vi gillar olika. Kampanjen startades vid riksdagsvalet 2010 då Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Kampanjen är menad att vara emot främlingsfientlighet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag