Aftonbladet: Rasism när många vill ta emot ukrainska flyktingar

Ukrainska flyktingar i Polen. Bild: Nyheter Idag.
  • Måndag 21 mar 2022 2022-03-21
E-post 1503

SVERIGE Eric Rosén, biträdande kulturchef på Aftonbladet, ser ett problem i att många svenskar hellre tar emot ukrainska flyktingar än utomeuropeiska migranter. Enligt honom finns det inget bättre ord för detta än rasism.

Eric Rosén noterar i en kulturartikel att många av de som tidigare opponerat sig mot invandringen till Sverige nu ser det som självklart att hjälpa ukrainare på flykt. Det är bra, skriver han, men:

”Ändå skorrar omvändelsen erbarmligt falskt. För visst är det något särskilt som gjort att de som brukade beskriva allt flyktingmottagande som vansinnigt, omöjligt och helt fel har ändrat sig?”

Ukrainare behandlas annorlunda, menar Rosén.

”Ukrainska flyktingar beskrivs som i grunden annorlunda än människor med skyddsbehov från andra länder. Både i samtal på arbetsplatser, på sociala medier och i diskussioner mellan vänner och familjemedlemmar.”

Rosén finner att grunden till denna positiva särbehandling har med utseende att göra – att ukrainarna ser ut som svenskar gör.

”Så hur glad man än blir när man ser ett Sverige och ett Europa som äntligen säger sig vilja hjälpa till är det ändå svårt att inte bli förbannad och förtvivlad. Åtskillnaden görs så reflexmässigt och självklart.”

Rosén drar slutsatsen att flyktingar behandlas olika baserat på utseende.

”I vårt offentliga samtal i dag får man inte kalla någonting för rasism. Då anses man ha spårat ur. Men jag hittar inget bättre ord.”

Läs även: Aftonbladet-skribent: ”Farligt” när många vill ta emot ukrainska flyktingar

Läs även: Rysk radiostation startar i Sverige – ska kringgå Putins censur

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag