Aftonbladets chefredaktör svarar på kritiken: ”Vår värdegrund vilar på alla människors lika värde”

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén. Foto: Nyheter Idag samt pressbild
  • Torsdag 26 okt 2017 2017-10-26
E-post 730

STOCKHOLM ”Det bidrar inget till att namnge den här personen”, säger Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén när hon svarar i Sveriges Radio P1 på den kritik som riktas mot hennes tidning. Däremot brinner Olsson Olsén för tidningen värdegrund, vilket enligt henne borgar för att tidningen står upp mot sexistiskt och kränkande beteende.

Medierapporteringen de senaste dagarna vittnar om en grabbig och sexistisk kultur på Aftonbladet. Det är medarbetare som uttrycker sig olämpligt, kränker kollegor och vissa fall till och med anklagas för våldtäkt. Samtidigt har tidningen själv varit restriktiv med att själva granska dels den utpekade medarbetaren men även den interna kulturen på redaktionen.

På torsdagsmorgonen var Aftonbladets publisher, alltså högsta chef, Sofia Olsson Olsén inbjuden till Sveriges Radio P1 för att bemöta den kritik som nu riktas mot tidningen. Hon förklarar att det är en svår situation som hon själv har att hantera.

– Jag som VD och högsta ansvarig för arbetsmiljön för våra medarbetare på tidningen måste också ta personalansvar. Det här är en medarbetare hos oss som är anställd hos oss, som förvisso nu har tagit en timeout vilket han gjorde ganska snabbt i processen, utifrån dom nya anklagelser som kommit och det gör att det är en otroligt komplex och kluven situation för mig att både ha personalansvar samtidigt som vi naturligtvis ska rapportera allt vi kan.

”Det bidrar inget till att namnge den här personen”

En annan diskussion, vid sidan av anklagelser mot flera kända Aftonbladet-profiler, har varit vad som uppfattas som tidningens tystnad. När Expressen publicerade namn och bild på Martin Timell, ett välkänt ansikte på TV4 och kollega i samma koncern som Expressen, valde Aftonbladet att själva vara tysta om krönikören Fredrik Virtanen. Detta trots att Virtanen pekades ut offentligt där han anklagas för våldtäkt på journalisten Cissi Wallin.

Men Olsson Olsén menar att Aftonbladet varit tillräckligt transparenta. Hon menar att det bidrar inte till något att namnge Virtanen i den egna tidningen, något som ändå kom att ske senare efter att Expressen publicerat hans namn.

– Vi har berättat väldigt mycket offentligt och utåt, det gjorde vi redan på tisdagen. Då hade vi första kommunikationen kring vad som händer och sen har jag skrivit frekvent och vi har även haft nyhetsartiklar om vad som hänt, men utan namngivning. Jag tycker och fattade beslut som ansvarig utgivare att det bidrar inget till att namnge den här personen och sen att beskriva hur vår arbetsplats fungerar, hur den ser ut, jag är inte rädd för att prata om dom sakerna. Vi har verkligen, verkligen, med krafttag nu tagit tag i den här situationen, säger Olsson Olsén till Sveriges Radio.

– Det här är frågor som jag brinner för och som verkligen ska… vår värdegrund vilar på alla människors lika värde, vilket innebär att vi har gjort journalistik på det tidigare, inte just specifikt om Aftonbladet som arbetsplats, men kvinnors utsatthet och den här värld vi befinner oss i nu och bakåt, den har vi bevakat och den skriver vi om ständigt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag