AIK-supportrar hånar Ygeman – Maskerar sig med niqab

I sociala medier sprids bilder på banderollerna. Till höger Anders Ygeman. Foto: Twitter samt Joakim Berndes / Wikimedia Commons
  • Måndag 3 apr 2017 2017-04-03
E-post 1932

STOCKHOLM ”AIK:s ultras menar väl, nu maskerar vi oss av religiösa skäl. Frihet för ultras är slutmålet, tack Ygeman för kryphålet”, stod att läsa på en stor banderoll i Friends Arena när AIK spelade premiärmatch mot BK Häcken. – Ärligt talat så tycker jag banderollen var ganska rolig, säger inrikesministern själv till Sportbladet.

Den 1 mars trädde en ny lag i kraft om maskeringsförbud. Lagen är en konsekvens av att supportrar vid stora idrottsevenemang maskerat ansikten i samband med oroligheter. Drivande bakom det nya lagförslaget är inrikesminister Anders Ygeman (S) och han förklarade tidigare för Sveriges Radio Ekot varför en inskärpning av lagen är nödvändig.

– Trots att flera åtgärder redan vidtagits är våld och ordningsstörningar på framför allt fotbollsmatcher fortfarande ett problem. Ett fåtal bråkstakar ska inte få förstöra glädjen i sporten. Det finns inga rimliga skäl att maskera sig när man går på idrottsevenemang, sade han då.

Men i lagen finns ett undantag för den som täcker ansiktet av religiösa skäl. Och det är den formuleringen som AIK-fansen tog fasta på under matchen mot BK Häcken när de stod klädda i niqab och på så vis maskerade sina ansikten.

”AIK:s ultras menar väl, nu maskerar vi oss av religiösa skäl. Frihet för ultras är slutmålet, tack Ygeman för kryphålet”, stod att läsa på en banderoll som supportrarna höll upp i Friends Arena.

Men inrikesministern tar tilltaget med en klackspark. När Sportbladet når Ygeman för en kommentar tycker han att den nya varianten av maskering inte ska tas på blodigt allvar.

– Ärligt talat så tycker jag banderollen var ganska rolig. Det tyder väl på att AIK:arna har lite humor, säger Ygeman.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag