Akademiker får mothugg: ”Tydligt att SUF ser våld som en legitim metod”

Här ser vi en syndikalist göra en Breivikhälsning inför nyår. Foto: SUF / Facebook
  • Söndag 22 mar 2015 2015-03-22
E-post 66

STOCKHOLM Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism mötte nyligen häftig kritik i en debattartikel i Dagens Nyheter. Flera akademiker menar att Syndikalistiska Ungdomsförbundet och förbundet ”Allt åt alla” ej ska ses som våldsbejakande extremister. Nu får de mothugg från journalisten Magnus Sandelin som menar tvärtom.

En debattartikel i Dagens Nyheter, signerad av en rad akademiker, riktar svidande kritik mot sajten Samtalskompassen som listar organisationer som i olika grad ägnar sig åt våldsbejakande extremism. Samtalskompassen är en sajt som drivs av Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, ett uppdrag som Mona Sahlin arbetar med.

I debattartikeln invänder akademikerna mot att förbundet Allt åt alla samt Syndikalistiska ungdomsförbundet omnämns som grupper som ägnar sig åt våldsbejakande extremism. Istället menar argumenteras det för att SUF och Allt åt alla pysslar med civil olydnad, som enligt akademikerna förvisso är ”konfrontativa aktioner”, men på något vis ändå inte ska ses som våldsbejakande. Istället kallar man det ”vidgat demokratiskt utrymme”.

Sådana konfrontativa aktioner har historiskt utgjort små steg på vägen till ett allt mer vidgat demokratiskt utrymme. Genom att sätta stämpeln (potentiellt) ”våldsbejakande” på organisationer eller grupper som använder aktionsformer som kan betecknas som konfrontativa, tar den svenska staten ett stort kliv i motsatt riktning”, skriver en rad akademiker på DN Debatt.

Det är inte bara på debattsidorna som det uttrycks oro över att våldsbejakande extremism uppmärksammas. På Twitter reagerar även chefredaktören för den syndikalistiska tidningen Arbetaren, Daniel Wiklander, mot att sajten Samtalskompassen berättar vad Syndikalistiska ungdomsförbundet ägnar sig åt.

Får svidande mothugg från en journalist

I ett blogginlägg svarar nu journalisten Magnus Sandelin på den kritik som riktats mot samordnaren mot våldsbejakande extremism. Sandelin är själv en av de personerna som arbetat med att ta fram sajten Samtalskompassen och han är tydlig med varför grupper som Allt åt alla och Syndikalistiska ungdomsförbundet finns med som problematiska organisationer.

Det är tydligt att SUF ser våld som en legitim metod i sitt politiska arbete. Så har man också i andra sammanhang öppet hyllat våldsamma kravaller och har ett mångårigt och nära samarbete med det mer militanta Afa, Antifascistisk aktion”, skriver Sandelin på sin blogg.

Sandelin räknar upp en rad exempel som visar att Allt åt alla och SUF inte är främmande för våld. Ett av de exempel refererar till en video från SUF i Lund som instruerar hur man ska konfrontera polisen under demonstrationer. Där uppmanas bland annat att till uppmärksamhet när man kastar saker mot en polis, så att man inte av misstag träffar en kamrat i nacken.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag