Åkesson: Därför kommer SD rösta ja till Kristersson

Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 13 Nov 2018 2018-11-13
E-post 559

STOCKHOLM Sverigedemokraterna meddelar i ett pressmeddelande att partiets verkställande utskott vid ett extra sammanträde på tisdagen beslutat att man ska  rösta ja till Ulf Kristersson som statsminister i en M/KD-regering vid voteringen på onsdag. Jimmie Åkesson för också åter ett konservativt block med SD, M och KD på tal.

– Det har gått mer än två månader sedan valet och Sverige har fortfarande ingen ny regering. Det måste ses som ett kraftigt underbetyg till de av riksdagens partier som låst sig vid orimliga positioner och principer, som i praktiken omöjliggör konstruktiv dialog och samverkan, sade Jimmie Åkesson i en kommentar till beslutet.

Åkesson säger också att Sverigedemokraternas utgångspunkt varit pragmatisk, och att man varit beredda att samarbeta med samtliga partier ”förutsatt att våra väljare får någonting tillbaka i proportion till vårt väljarstöd”, men konstaterar att denna pragmatism har saknats hos övriga partier.

– Redan dagen efter valet tog jag kontakt med Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor för att föreslå konstruktiva men förutsättningslösa samtal om hur vi kan ge Sverige ett stabilt styre över fyra år. Båda tackade nej till inbjudan, och även därefter har de konsekvent vägrat att samtala med mig, säger Åkesson.

Trots detta väljer SD alltså att ge sitt stöd till en koalitionsregering bestående av M och KD, även om Åkesson konstaterar att det ”finns starka argument för oss att rösta nej vid onsdagens omröstning”.

– Den politiska inriktning som Ulf Kristersson gett uttryck för kan förvisso, utan större invändningar, accepteras av Sverigedemokraterna. Hittills har vi dock inte fått tillräckliga svar på vilka sakpolitiska reformer som – konkret – ska möjliggöra denna inriktning. Primärt gäller det inom våra fokusområden; migration, sammanhållning, brottsbekämpning och sjukvård, säger Åkesson.

Men Sverigedemokraternas partiledare menar att det finns ”mer långsiktiga skäl att trots allt rösta ja”, och påminner om att han vid SD:s landsdagar redan 2015 sade att ett konservativt block bestående av SD, M och KD är ”ett framtida, rimligt regeringsalternativ”

– Den konstellationen saknar idag endast 21 mandat för att uppnå majoritet i riksdagen, och den nämns av allt fler bedömare som högst sannolik inom överskådlig tid. På kommunal nivå är detta samarbete redan ett faktum, konstaterar Åkesson.

Som ytterligare skäl till att rösta för en koalitionsregering mellan M och KD anger Åkesson att M lovat att lägga en budgetmotion med fokus på brottsbekämpning, integration och sjukvård.

– Det är en tydlig indikation på att de hörsammat våra prioriteringar, även om det är beklagligt att de väljer att inte ge uttryck för det, säger Åkesson.

En annan viktig faktor är att Ulf Kristersson ”utfäst att en förändring av regeringens partisammansättning ska prövas genom ny omröstning i riksdagen”, vilket innebär att de båda liberala partierna inte kan ansluta sig till en M-ledd regering under mandatperioden utan att tolereras av riksdagen.

Åkesson betonade dock att SD:s stöd inte är ovillkorligt.

– Vi är också beredda att närsomhelst under mandatperioden fälla varje regering vars politik går i fel riktning. Kraftigt minskad asyl- och anhöriginvandring, kravbaserad integrationspolitik, krafttag mot brottsligheten och betydande satsningar i hälso- och sjukvården är förutsättningar för att vårt stöd ska vara bestående. Riksdagsgruppen har ställt sig bakom beslutet.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag