Åkesson: ”Det är klart att jag väljer Biden”

Foto: Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0) / Nyheter Idag
  • Lördag 2 apr 2022 2022-04-02
E-post

SVERIGE SD-ledaren Jimmie Åkesson säger nu att det är klart att han föredrar USA:s Joe Biden framför Rysslands Vladimir Putin.
– Jag har egentligen aldrig haft några problem att göra det valet.

När Jimmie Åkesson gästade SVT:s ”30 minuter” – några dagar innan Ryssland invaderade Ukraina – kunde han inte ge något tydligt svar på vem han föredrog av Vladimir Putin och Joe Biden. Nu säger han i Ekots lördagsintervju att svaret är ”klart”.

– Det är väl självklart i dag att när nu Ryssland har dels invaderat Ukraina, dels utgör kanske ett ännu tydligare hot också mot vår säkerhet och har förändrat hela den säkerhetspolitiska situationen i vår del av världen, att vi nu hoppas på Biden-administrationens stöd i händelse av att det skulle hända någonting här, säger Åkesson.

– Det är klart att jag väljer Biden, och jag har egentligen aldrig haft några problem att göra det valet. Däremot har jag varit väldigt tydlig med att jag inte vill spela med i det ganska antiintellektuella apspel som det innebär att hålla på så där (att ställa den typen av frågor).

Efter Rysslands invasion har SD öppnat för att stödja ett Natomedlemskap för Sveriges del, trots att man tidigare varit mot detta.

– Vi har ingen egen försvarsförmåga. Vem ska försvara oss om vi angrips? Vi tittar på Ukraina nu och ser hur de kämpar själva. Hamnar vi i samma situation om vi angrips? Ja, sannolikt gör vi det, och det är klart att då måste man också väga våra medborgares säkerhet mot andra principer, säger Åkesson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag