Åkesson: Invandrare som inte har etablerat sig bör återvända

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 19 mar 2021 2021-03-19
E-post 14713

SVERIGE I en intervju för Dagens Nyheter berättar Jimmie Åkesson (SD) vad han vill se hända i migrationspolitiken om hans parti får inflytande efter valet. Förutom ett stopp för asylrelaterad invandring vill han också satsa på återvandring.

– Vi behöver höja återvandringsbidraget rejält så att vi stimulerar frivillig återvandring. Om det samtidigt blir svårare att få tillgång till socialförsäkringssystemen i Sverige, då är jag övertygad om att människor i högre grad kommer att vilja återvända, säger Åkesson till DN.

SD-ledaren tycker att Sverige ska ta efter Danmark och uppmana syrier att återvända till områden i Syrien som nu är säkra. Han vill också ha fler inre utlänningskontroller för att ta fast illegala invandrare.

DN: Finns det inte en risk att det inte blir särskilt frivilligt om de här människorna upplever ett tryck på att de borde lämna Sverige?

– Jag har inget problem med om det uppstår ett tryck på människor som inte har etablerat sig här, som inte är en del av Sverige, som lever segregerat i en förort. Det är fullt rimligt att man i så fall återvänder. Det borde vara flyktingspolitikens utgångspunkt att man får tillfälligt skydd och när det inte behövs så återvänder man.

DN: Ska det även gälla människor med permanent uppehållstillstånd?

– Väldigt många av de som vi har gett permanenta uppehållstillstånd har inte etablerat sig i Sverige. Jag tror att det vore väldigt bra om människor i den situationen återvänder istället för att leva på svenska skattebetalare. Men det måste bygga på frivillighet och att vi ger morötter. Det finns inga lagmässiga möjligheter att tvinga och vi har inga ambitioner att göra det.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag