Åkesson måste rensa hårdare i sitt parti

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 16 okt 2017 2017-10-16
E-post 436

BLOGG Om Sverigedemokraterna ska fortsätta växa i opinionen kan det krävas att sopkvasten får gå ytterligare någon vända i partiet. Möjligen bör även datorer och mobiltelefoner kopplas till någon apparat som ger partiföreträdare elchocker varje gång de skriver något dumt. Annars vet jag inte hur SD ska komma ifrån den ständiga rapporteringen om nya skandaler.

De ständigt återkommande skandalerna i Sverigedemokraterna var ett av de ämnen som SVT Aktuellt tog upp på måndagkvällen. Detta tillsammans med att opinionsmätningar visar att SD tappar något av väljarstödet till Moderaterna fick partiledaren Jimmie Åkesson svara för i direktsändning. Ett otacksamt jobb måhända, men det är inte heller konstigt.

Ett parti som i mätningar är andra störst och i vissa mätningar till och med största parti förväntas vara regeringsdugligt. Det är inte Sverigedemokraterna. Sorry, men det partiet har en bit kvar. Därför är jag inte förvånad att vi ser ett visst tapp av väljare till andra partier. Samtidigt är det inte på något sätt kört för SD.

– Det som det mediala eller politiska etablissemanget upplever som skandaler är inte nödvändigtvis sådant som folk i allmänhet alltid upplever som skandaler, förklarade Åkesson i direktsändning.

Och så är det. Många av de skandaler som rullas upp i medier kan måhända bedömas som mycket allvarliga av journalister, men kanske inte lika mycket av medelsvensson. Däremot är summan av skandalerna ett problem. När det återkommande rullas upp anklagelser, ledamöter på olika nivåer tvingas lämna uppdrag och nya braskande rubriker avlöser varandra tvingar det SD att prata om de sakerna istället för politik.

Droppen urholkar stenen. Om andra partier börjar tävla om Sverigedemokraternas kärnfrågor samtidigt som Åkesson tvingas prata om partimedlemmarnas fadäser, då kommer SD fortsatt att tappa. Det kvittar hur bra politik väljarna anser att SD har, de måste kunna lita på att SD är regeringsdugliga. Flera partiföreträdare har börjat förstå detta, men långt ifrån alla. Det problemet, eller ”utmaningen”, måste Åkesson och partiledningen hantera.

Om de inte gör det kommer vi fortsatt bevittna ett defensivt SD som i nästa intervju i medier tvingas försvara en ny skandal. Jag tror att både Åkesson och partiledningen hellre vill vara offensiva. Om så ska ske vilar det ansvaret på alla i hela partiet, från kommuner hela vägen upp till Åkesson själv.

Det är bara att kavla upp ärmarna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag