Åkesson nobbar Nobelfest: ”Tyvärr är jag upptagen den dagen”

Bild: Nyheter Idag/Hansbaer/CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 31 aug 2023 2023-08-31
E-post

Nobelstiftelsen kovänder och bjuder för första gången in Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till årets Nobelfest, vilket Ekot i Sveriges Radio var först med att rapportera. Åkesson avböjer emellertid inbjudan med ett inlägg på Facebook, där han skriver ”tyvärr är jag upptagen den dagen”.

Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen säger till Ekot att stiftelsen beslutat att ändra den praxis som gällt sedan 2010, för att i fortsättningen bjuda in samtliga partiledare för riksdagens partier.

– Vi ser att vi lever i en mer polariserad värld och Nobelpriset representerar motsatsen till polarisering, nationalism och populism. De prestationer vi belönar förutsätter öppenhet och utbyte av dialog mellan människor och nationer, och vi önskar att bidra ytterligare till den dialogen, säger Helgesen till Ekot.

I linje med det kommer man även bjuda in ambassadörerna för Ryssland, Belarus och Iran, som inte blev bjudna till förra årets fest.

– Vi tänker att det är bra att även bjuda in stater som behöver höra hur viktigt det är med demokrati och mänskliga rättigheter, säger Helgesen till Ekot.

Läs även: Åkesson om Nobelfesten: ”Vill inte bli injuden med armbågen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag