Åkesson och Sabuni debatterade i Agenda: ”Ni importerade problemen”

Foto: SVT
  • Måndag 1 mar 2021 2021-03-01
E-post

STOCKHOLM Nyamko Sabuni (L) och Jimmie Åkesson (SD) debatterade livligt på söndagskvällen i SVT:s Agenda om invandringspolitiken. Sabuni anklagade Åkesson för att uttala sig generaliserande och nedsättande. – Att förneka att det är invandringens fel att vi har de problemen i Sverige idag är att fullständigt köra huvudet i sanden, svarade Åkesson.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons drygt en vecka gamla tweet där han kräver ett stopp på all asyl- och anhöriginvandring fortsätter att väcka debatt.

Tweeten föranledde SVT Agenda att arrangera en debatt med anledning mellan Åkesson och Liberalernas partiledade Nyamko Sabuni. Sabuni förklarade att hon tyckte att Åkesson uttryckte sig nedsättande.

Tidigare har Jimmie Åkesson nämnt hederskultur som ett exempel på vad han menar med kulturell belastning.

– Det är såna som jag, med rötter i Afrika och Sara Mohammed, med rötter i Mellanöstern, som kämpar mot hederskultur. Det är tack vare oss som de uttryck som hederskulturen tar sig idag är kriminaliserade, sade Sabuni.

Jimmie Åkesson kontrade med att konstatera att problemen har importerats och att Sabuni själv är medansvarig (hon var minister i regeringen Reinfeldt).

– Vi hade inte behövt hantera islamism i Sverige om vi inte hade haft en ansvarslös asylinvandring. Vi hade inte behövt hantera barnäktenskap, månggifte, vi hade inte behövt hantera förnedringsrån på det sätt vi ser idag. Vi hade inte behövt hantera gängvåldtäkter på det sätt vi ser idag om ni hade fört en ansvarsfull politik.

– Det är det jag pekar på i det här inlägget som egentligen inte är en tweet, det är ett Facebookinlägg som är betydligt längre. Jag pekar på helt uppenbara problem. Att asylinvandringen i decennier har varit en belastning. Ekonomiskt, socialt och kulturellt. Det är ingen nyhet att de andra partierna förnekar det. Det är ingen nyhet, men det är ett faktum.

Programledaren Nike Nylander bröt in och sade att det uppfattats av många partiledare som att Åkesson generaliserat om en stor grupp människor.

– Nej. De uppfattar det inte så. De låtsas att de uppfattar det så för de tycker inte att jag har rätt. Och de tycker inte att man ska prata om de här problemen. Man tycker inte att det är ett problem. Man tycker inte att man fört en felaktig politik, som skapat det här. De här problemen som vi har pratat om här, de har ju inte växt upp som svampar ur jorden. De är ett resultat av medveten politik.

Åkesson menade att den förda migrationspolitiken varit medveten.

– För att använda ett väldigt populärt uttryck nuförtiden. Berått mod. Ni har vetat om precis vad ni har gjort. Ni har fört en fullständigt ansvarslös politik. Den har inte varit naiv. Den har varit i högsta grad medveten. Den har skapat sociala problem, den skapar ekonomisk belastning, inte minst på välfärden och den skapar också kulturella inslag i Sverige som vi inte hade haft om vi inte hade haft den här invandringspolitiken.

– Sen behöver man inte tycka att de här inslagen är fel. Man kan tycka att det är bra med hedersförtryck. Man kan tycka att det är bra med islamism om man vill det. Jag tycker inte det. Men att förneka att det är invandringens fel att vi har de problemen i Sverige idag är att fullständigt köra huvudet i sanden.

Sabuni svarade att hon inte förnekar ”innehållet i det [Åkesson] säger”.

– Det finns hederskultur i Sverige som vi bekämpar, sade hon.

– Varför finns det hederskultur i Sverige. Har det kommit från ingenstans eller är det för att ni har importerat hederskultur, frågade Åkesson.

– Jag värnar asylrätten och människor som söker asyl för att de behöver skydd, så ska Sverige vara en fristad. När vi ska bevilja asyl kommer inte vi att fråga ”vilken kultur är du ifrån”. Utan man ska få asyl för att man har skyddsskäl. Sedan när man väl fått uppehållstillstånd. Ja det är klart, om man vill utöva hederskultur, då begår man en kriminell handling. Det ska hanteras precis som vi hanterar vilken annan kriminalitet som helst, svarade Sabuni.

– Vi förnekar inte att problemen finns, lade Sabuni till.

– Problemen fanns ju inte. Ni importerade ju problemen. Det är er politik som skapat problemen i Sverige. Ni kan vara stolta över det om ni vill. Jag tycker att det var fel, sade Åkesson.

Åkesson fick frågan från Nike Nylander om han var beredd att backa på frågan om asylstopp i en förhandling om regeringsmakten med KD och M.

– Det vi behöver är nettominus. Vi kan inte fortsätta som vi har gjort. Vi behöver se till att det är fler som inte ska vara här som lämnar landet än som kommer hit. Jag förstår att andra partier inte tycker det. De har själva varit med och skapat den här problematiken. Exceptionellt svårt att kompromissa runt det. Köper man inte det har man inte förstått vilka gigantiska problem vi står inför, sade Åkesson.

Nike Nylander undrade om Jimmie Åkesson ville ha med Liberalerna vid en regeringsförhandling.

– Det bästa vore ju om Liberalerna åkte ur riksdagen naturligtvis. Då blir det fler mandat åt oss andra. Så det är mitt mål naturligtvis.

– Vi kommer inte att åka ur riksdagen, lovade Sabuni.

Jimmie Åkessons tweet:

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag