Åkesson om rasistanklagelserna mot Staffanstorp: Kulturvänstern tycker det – inte vanligt folk

Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 15 nov 2019 2019-11-15
E-post 1094

STAFFANSTORP Staffanstorps kommun har fått utstå hård kritik under veckan för sin nya reklamfilm. Rasistisk, tycker vissa för att skådespelarna i filmen är vita. Nu backar Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson Staffanstorp.
– Det är sannolikt så att de flesta människor i Sverige är svenskar och därför blev det så, säger han.

Under veckan har en reklamfilm från skånska Staffanstorps kommun vållat stort rabalder i nyheterna och på sociala medier. Filmen, som har fått cirka 200 000 visningar på Youtube, visar hur en barnfamilj flyttar från en otrygg storstad till det lugnare Staffanstorp.

En del av kritiken har handlat om att det bara är vita skådespelare i filmen – något som likställs med rasism.

– Även om man försöker få det att verka som något slags etniskt ren enklav i Skåne så finns det invandrare, och de kanske borde synas där, sade Moa Berglöf, krönikör på Sydsvenskan, när hon debatterade mot Staffanstorps starke man Christian Sonesson (M) i SVT:s Aktuellt.

– Det är ingen dokumentärfilm, kontrade Sonesson.

Nu har även SD-ledaren Jimmie Åkesson uttalat sig om filmen och kritiken om att den skulle vara rasistisk.

– Kulturvänstern tycker att den är det kanske, men vanligt folk tycker inte det. Den är helt legitim hävdar jag, säger han till Kvällsposten.

– Man kritiserar att alla i filmen har ett svenskt utseende, och vad som ligger bakom det vet jag inte. Det är sannolikt så att de flesta människor i Sverige är svenskar och därför blev det så.

– Det jag reagerade på möjligen var att det här ungdomsgänget i inledningen kanske inte är den typ av ungdomsgäng man tänker sig i Malmö. Jag tänker mig en annan sorts ungdomsgäng från Rosengård.

Skådespelarna i gänget har ett svenskt utseende, förklarar Åkesson.

– Om man nu reagerar på att den här familjen är för svensk, reagerar man inte då på att det här ungdomsgänget också är ett svenskt ungdomsgäng? För det är inte den typiska rånaren i Malmö.

Åkesson säger vidare att han inte vill att Christian Sonesson går över till SD då han är ”en av de bästa moderater vi har”.

Läs också:

SD största partiet i ny mätning

This is Staffanstorp: ”Klart som fan att folk blir förbannade”

Lyssna: Från muddringar till knivrån – dags att anpassa straffen till det nya Sverige

Gör skillnad

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag