Åkesson om sprängdådet mot polischefens bil: ”Angrepp mot hela poliskåren”

Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 6 feb 2017 2017-02-06
E-post 691

STOCKHOLM En bil tillhörande en polischef sprängdes natten mot måndagen i ett bostadsområde i Täby. Polismyndigheten, men även politiker som Jan Björklund och statsminister Stefan Löfven, ser mycket allvarligt på händelsen. – Detta var ett fruktansvärt dåd som verkar avsedd för den enskilde polisen, men som även måste ses som ett angrepp mot hela poliskåren och därmed en del av vårt samhälles fundament, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till Nyheter Idag.

Polisen berättar på sin hemsida att en bil tillhörande en polisanställd har utsatts för ett sprängattentat natten mot måndagen. Händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse. Myndigheten ser mycket allvarligt på händelsen, något som regionpolischef Ulf Johansson betonar i ett uttalande.

– Vi ska göra allt vi kan för att lösa detta mycket allvarliga brott. Den polis som är drabbad, liksom hans familj får allt det stöd och skydd som krävs.

Stefan Löfven: ”Hemsk händelse”

Tidningen Aftonbladet rapporterar att bilen tillhör en polischef verksam i Uppsala som tidigare arbetat med insatser mot narkotika och gatulangning i Stockholm. Däremot är det oklart om attentatet är kopplat till den yrkesrollen, eller om det finns någon annan eventuell hotbild mot den polisanställde. Men tidningen berättar även att Uppsalapolisen har en omfattande pågående insats mot just gängkriminalitet i Uppsala.

– Om det finns något direkt hot mot den här personen kan jag inte svara på. Men vi ser det inte som att det är ett slumpmässigt utvalt fordon, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid Stockholmspolisen till Aftonbladet.

Aftonbladet har även talat med statsminister Stefan Löfven om händelsen och han understryker att samhället måste vara hårda mot brottsligheten.

– I det samhällsbygge som vi har påbörjat finns inget utrymme för den organiserade brottsligheten. Den kväver demokratin och människors framtid. Vi måste ha mer poliser, mer polisresurser, hårdare straff för en del brott. Vi har redan infört hårdare straff mot vapenbrott och för de som bär handgranater, säger Löfven.

Även Liberalernas partiledare Jan Björklund har kommenterat händelsen. Han skriver på Twitter att händelsen är ”Oerhört allvarligt. Hot mot hela vårt rättsamhälle”. Liknande kommentar ger Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra på Twitter. Hon skriver att det är ”mycket allvarligt med varje form av hot och våld mot polis. Vi måste ta tillbaka tryggheten, i hela Sverige”.

Åkesson: ”Angrepp mot hela poliskåren”

Nu kommenterar även Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson händelsen där polischefens bil attackerades. Han säger till Nyheter Idag att det är ett ”angrepp mot hela poliskåren” och att dådet är ”oerhört allvarligt”.

– Detta var ett fruktansvärt dåd som verkar avsedd för den enskilde polisen, men som även måste ses som ett angrepp mot hela poliskåren och därmed en del av vårt samhälles fundament.

– Naturligtvis är detta oerhört allvarligt och förhoppningsvis kommer utredningen snart att visa vad som ligger bakom dådet och vilka som kan ha utfört det, fortsätter Åkesson.

Även rikspolischef Dan Eliasson kommenterar dådet och förklarar att ”alla ansträngningar görs för att skydda våra medarbetare och se till att de skyldiga lagförs”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag