Åkesson polisanmäld för flygblad: ”Kan rubriceras som hets mot folkgrupp”

Foto: Jimmie Åkesson/Faksimil Facebook/Sverigedemokraterna
  • Torsdag 5 mar 2020 2020-03-05
E-post 2101

TURKIET Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson har polisanmälts för flygbladen där migranter informeras om att ”Sverige är fullt”. Enligt anmälaren advokaten Behrang Eslami kan det röra sig om brottet hets mot folkgrupp.

I veckan är Jimmie Åkesson på plats vid den turkiska gränsen mot Grekland. Syftet är att få en bild av situationen som råder där och även att dela ut flygblad till migranter med budskapet att Sverige är fullt och att de inte ska komma hit.

Läs mer: Åkesson (SD) delar ut flygblad till migranter vid turkiska gränsen: ”Sverige är fullt”

Nu rapporterar Aftonbladet att en advokat vid namn Behrang Eslami har gjort en polisanmälan mot Åkesson. Detta då flygbladen är undertecknade ”svenska folket, Sverigedemokraterna”.

– Det handlar om ett osant intygande, jag är en del av svenska folket och jag står inte bakom det som står angivet på flygbladen, säger han till Aftonbladet.

Enligt Eslami blev en förundersökningsledare ”direkt inkopplad” så fort han gjorde sin anmälan.

– FU-ledaren gjorde preliminärt bedömningen att gärningen kan rubriceras som hets mot folkgrupp, säger han.

Nyheter Idag söker Stockholmspolisen för en kommentar.

Eslami, som jobbar på en advokatbyrå i Stockholm, menar att det är ”alla människors rätt att söka asyl i Europa eller i Sverige”. Han har tidigare varit aktiv socialdemokrat och valdes in till styrelsen för en lokal S-förening 2017.

TV4 har pratat med Jimmie Åkesson om polisanmälan.

– Jag bedömer det som ganska oseriöst faktiskt, säger han.

TV4 frågar om han anser sig ha ”svenska folkets röst”.

– Ja, åtminstone en stor del av den. Jag tycker det är ganska tydligt när man tittar i opinionsmätningar och annat att svenska folket vill ha en mer restriktiv invandringspolitik än den vi har haft hittills. Så ja, jag kan stå för det.

Läs även: Skärpta straff för sadistiskt människorov

Stöd Nyheter Idag

Hejsan!

Vill du stödja Nyheter Idag så att vi kan fortsätta att gräva fram all den där skiten som man annars gärna sopar under mattan? Då borde du verkligen bli PLUS-kund så att vi kan ta det här till nästa nivå.

Vi vill växa med fler anställda, fler artiklar, fler gräv och i allmänhet kunna vara dubbelt så jobbiga som vi är idag. Det kan vi inte utan din hjälp.

Bli PLUS-medlem och bidra till morgondagens journalistik!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag