Åkesson: Stäng skolorna

Jimmie Åkesson. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 13 mar 2020 2020-03-13
E-post 4149

Nu kräver SD-ledaren Jimmie Åkesson att Sverige följer flera grannländers agerande och stänger skolorna. I en Facebookstatus motiverar han varför. ”Ansvaret faller ytterst på politiken, och jag vill se en regering som tar det ansvaret, som tar det säkra för det osäkra, som vidtar kraftfulla åtgärder för att bromsa smittspridning och inskärper situationens allvar hos befolkningen”, skriver han.

I en uppdatering på Facebook meddelar SD-ledaren att han nu vill se de svenska skolorna stängas. Frågan har varit ett hett ämne de senaste dagarna, inte minst sedan både Danmark, Norge, Polen och en rad andra länder tagit det beslutet. Samtidigt har den svenska Folkhälsomyndigheten aviserat att skolorna fortsatt bör vara öppna.

I sitt inlägg argumenterar Åkesson att han inte kan göra en bättre bedömning än myndigheterna, men menar ändå att det ytterst är politikerna som äger frågan.

”Vi politiker är lekmän. Vi vet naturligtvis inte mer om virus och smittspridning än vetenskapen. Därför måste de åtgärder som vidtas politiskt bygga på de fakta vetenskapen ger oss”, skriver han.

”Om en myndighet gör bedömningen att en viss åtgärd är onödig så kan de givetvis ha alldeles rätt. Även om andra länder med långt mindre problem än vi gör en annan bedömning, och även om sunt förnuft och rimligt försiktighetstänk talar emot det, så kan den statliga myndigheten ha rätt. Ja, till och med trots att samma myndighet hittills har svajat betänkligt i sina analyser och rekommendationer, så kan de ha rätt”, fortsätter han.

Sedan ställer han frågan ”tänk om de har fel – igen”.

Samtidigt föreslår han att fritidshem för barn till sjukvårdspersonal och andra kritiska yrken kan hållas öppna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag