Åkesson till Wikström i debatt om välfärd till icke-medborgare: ”Inte långsiktigt hållbart”

Åkesson och Wikström debatterade välfärd i SVT Aktuellt. Efteråt kommenterades debatten på Twitter. Foto: Faksimil svtplay.se samt Twitter
  • Tisdag 12 apr 2016 2016-04-12
E-post 408

STOCKHOLM Svensk välfärd stor i centrum när Jimmie Åkesson (SD) och Gabriel Wikström (S) möttes i en debatt i SVT Aktuellt. Sverigedemokraterna tycker att välfärd i första hand ska gå till svenska medborgare eftersom de har betalat in pengar till systemet via skatt. Men det är ett resonemang som Socialdemokraterna protesterar emot.

Ska svensk välfärd bara omfatta de som är medborgare och betalar skatt i Sverige, eller ska vem som helst som kan ta sig över gränsen också ha samma rätt till sjukvård? Frågan kom att debatteras i SVT Aktuellt på tisdagskvällen mellan Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström från Socialdemokraterna.

Wikström fick frågan om det hela kan vara en kostnadsfråga, alltså att Sverige kanske inte har råd att ge vård till människor från hela världen under förutsättning att de kan ta sig över gränsen. Men Wikström tycker inte att sjukvård är en kostnad, han menade istället att det är en investering.

– Det tycker inte jag. Jag ser sjukvård som en investering. Kan man erbjuda bra vård, kan man ge den tidigt innan man utvecklat en svår sjukdom som till exempel att cancern har gått för långt, då innebär det också att man snabbare kan komma tillbaka i arbete. Det är verkligen en investering, förklarade Wikström.

Åkesson: ”Inte långsiktigt hållbart”

Åkesson var inne på en helt annan linje. Istället menade han att den som invandrat till Sverige och vill ta del av svensk välfärd först måste kvalificera sig, genom att ha betalat skatt i Sverige.

– Det rimliga tycker jag är att om man är medborgare i Sverige eller om man för den delen har arbetat och kvalificerat sig för välfärd, genom att betala skatt, då ska man ha full tillgång till den svenska välfärden. Men har man inte gjort det så är det inte långsiktigt hållbart att alla människor som befinner sig i Sverige har samma välfärd som du och jag har.

Inte helt oväntat mötte debatten reaktioner i sociala medier och Nyheter Idag har plockat ut ett antal favoriter från Twitter. Först ut är Martin Klepke, politisk redaktör för LO-tidningen Arbetet. Han menar att Wikström inte höll måttet mot Åkesson, samtidigt som han är kritisk till Åkessons politik.

Men Åkesson fick även beröm och instämmande kommentarer om hans syn på Socialdemokraternas politik.

En annan Twittrare tycker att Åkesson mest låter som en repig skiva sedan valrörelsen, vilket i sak kan vara en riktig analys. Sverigedemokraterna är kanske det enda större partiet som faktiskt inte ändrat sin politik sedan förra valet i frågor om migration.

Inte helt oväntat var Niklas Gillström, pressekreterare i Moderaterna, besviken på Gabriel Wikström. Om vi tolkar Niklas Gillström rätt tycker han det är synd att inte Socialdemokraterna presterade bättre.

Samtidigt som Moderaternas pressekreterare håller tummarna för att Socialdemokraterna ska klara sig i debatten, noterade en annan twittrare att Åkesson vill undvika skattehöjningar.

Vad vore en svensk debatt utan en slipsanalys samt lite rasist-, nazist-, eller Breivik-kletande på den man inte gillar? Nedan har du den obligatoriska analysen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag