Åkesson tystar Skavlan: ”Det är ett kulturkrig som pågår”

Jimmie Åkesson (SD) gästade Skavlan. Foto: SVT Play
  • Fredag 14 sep 2018 2018-09-14
E-post 886

SVERIGE När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson gästar SVT:s Skavlan den här veckan får han stå till svars för sin partikollega Mattias Karlssons uttalande om ”seger eller död” – och han viker inte ner sig. – Det är ju ett kulturkrig som pågår, säger Åkesson.

Det var dagen efter valet som SD:s gruppledare Mattias Karlsson skrev ett Facebookinlägg där han reflekterade över det svenska tillståndet. ”Vi har inte valt det här, men våra motståndare har på riktigt tvingat in oss i en existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad. Det finns bara två val, seger eller död”, skrev han bland annat.

Just formuleringen ”seger eller död” har orsakat häftiga reaktioner inom den svenska journalistkåren. När Jimmie Åkesson och hans sambo Louise Erixon gästar Skavlan i veckans avsnitt får han kommentera det kontroversiella uttalandet.

– Ja, det är ju sant, säger han.

– Men, det här är ju ett tal man håller i krig, säger Skavlan efter en kort paus.

– Det är ju ett kulturkrig som pågår i hög grad. Nu är det ju 50 år sedan 68-revolutionen. I de här 50 åren så har ju hela 68-rörelsen i väldigt hög grad påverkat vårt samhälle i en riktning där nation är någonting fult, nationell identitet är någonting fult, säger Åkesson.

Partiledaren ger också svar på tal när Skavlan frågar om SD bidragit till en polarisering i samhället:

– Vi uttrycker åsikter som skiljer sig från det vänsterliberala etablissemanget som egentligen alla de andra partierna ingår i, och du och andra i det mediala etablissemanget och kultureliten.

Hela avsnittet kommer att sändas på fredagskvällen.

Läs även: Sångaren Bono hånade Jimmie Åkesson under konsert i Paris – heilade upprepade gånger

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag